👤

caracterizarea personajului Gheorghiță din Baltagul de Mihail Sadoveanu

Răspuns :

Gheorghita Lipan este un personaj secundar,pozitiv,tipul omului tanar ,acesta fiind caracterizat direct si indirect.
   caracterizare directa-Portretul fizic este facut in special de narator:avea 17 ani -'' Gheorhita era un flacau sprancenat si avea ochii ei.''Naratorul prezinta asemanarea sa cu Vitoria  prin ochii caprui, Gheorghita avea ''un zambet frumos ,ca de fata'' deasupra careia  se remarca mustacioara care  abia incepea sa ''infireze''
  dintre hainele cu care era imbracat este prezentat doar chimirul,un brau lat de piele,pe care il purta dupa ce a coborat de pe munte.
 Persoanjul Gheorghita este caracterizat de catre narator,in mod indirect prin faptele sale,parerea altor personaje despre el,relatiile cu ceilalti si limbajul.Gheorghita este prezentat in medii diferite:cel pastoresc,cel natural,cel familial.Prin relatia cu alte personaje  se evidentiaza cateva trasaturi specifice:interiorizarea,sensibilitatea,agerimea,inteligenta,modestia si ascultarea la deciziile Vitoriei,dar si teama de necunoscut si moarte.
           Caracterizare indirecta- Pe parcursul acestui drum al maturizarii,Gheorghita este supus la mai multe probe,incercari,cu scopul de a cizela  la comportamentul acestuia pentru a-l ajuta sa evolueze.

gata,atat am scris eu ,imi pare rau ca nu prea am scris la caracterizare indirecta,dar e mult si am si eu teme de pregatit.In schimb daca mai vrei sa scrii la caracterizare indirecta ,scrie pe google ''caracterizare gheorghita baltagul'' si da pe prima varianta-DeeCoffee.App si pentru binele tau cauta si ce inseamna ''a  cizela''.Cel mai probabil te va intreba ce inseamna.Bafta!