👤
a fost răspuns

Caută in text și scrie pe o coloană SUBIECTE și pe alta PREDICATE. Va rog frumos sa ma ajutați

Caută In Text Și Scrie Pe O Coloană SUBIECTE Și Pe Alta PREDICATE Va Rog Frumos Sa Ma Ajutați class=

Răspuns :

Danait

Salut!

"Într-o zi, după întâlnirea cu ai săi, un rac tânăr se retrase la umbra unui

brusture și gândea astfel: ,,De ce, oare, toata familia mea înapoi? Vreau să învăț să merg înainte, ca broaștele, și -mi cadă mie coada dacă nu o să reuşesc!"

Începu să facă exerciții pe ascuns, între bolovanii din rău. În primele

zile îi fu destul de greu. Se lovea de toate, își zgâria trupul și se călca,

deseori, cu un picior pe celalalt. Dar, puțin cate puțin, lucrurile începură

să meargă mai bine, căci orice se poate învăța, dacă ai voinţă.

Când fu sigur pe sine, se înfățișa familiei sale și facu demonstrativ câțiva pași înainte.

- Fiule, izbucni în lacrimi mama sa, nu te mai recunosc. Umblă din nou așa cum te-au învățat

tatăl și mama ta, umblă ca frații tăi care te iubesc atât de mult!

Frații săi începură să râdă de el şi -i arunce fel de fel de răutati. Supărat, tatal îi spuse:

- Dacă vrei să rămâi cu noi, umblă ca toti racii. Dacă vrei să faci de capul tau, răul e mare: mergi

în lume și întoarce-te când vei voi!

Bietul rac ținea mult la ai săi, dar era prea sigureste pe calea cea bună ca să aibă indoieli. Își

Îșiîmbrăţişă mama, salută pe tatăl și pe frații săi și plecă în lumea largă, trecerea sa trezi curiozitatea

unui grup de broaste, care palavrageau în jurul unei frunze de nufar.

la priviți! Racul acela merge de-a-ndoaselea! Nu mai există respect, zise o broasca.

Dar racul mergea tot înainte și, este cazul s-o spunem, mergea pe drumul cel drept la un

moment dat, fu strigat de un rac bătrân care, dupa ce îl privi îndelung, îi grai:

- Ce crezipoți face? Și eu, când am fost tanăr, gândeam -i învăț pe raci să meargă tot

înainte. Și iată cu ce m-am ales: traiesc singur cuc și lumea mai bine și-ar tăia limba decât -mi

vorbească. Ascultă-mă pe mine, cât mai ai timp: nu te mai impotrivi să faci ca toți ceilalti raci și, într-o zi, ai să-mi mulțumești pentru sfat!

Racul cel tânăr tăcu, dar în sinea lui gândea: „Eu am dreptate!". Şi, dupa ce-l salută politicos pe

bătrân, îşi continuă mândru drumul său.

Va ajunge departe? O să aibă noroc? Va putea să îndrepte toate lucrurile strâmbe din lumea asta? Noi nu putem să stim, căci el continuă să meargă înainte cu același curaj și hotarare din

prima zi. Putem doar să urăm, din toată inima: „Drum bun!"."

Racul cel tânăr -Gianni Rodari

* subiectele exprimate sunt evidențiate cu scrierea îngroșată, iar predicatele subliniate.

• Subiectul este partea principală de propoziție care indică despre cine se vorbește în cadrul propoziției respective.
  • Predicatul este partea principală de propoziție care indică acțiunea făcută de către subiect.