👤

Argumentare gen liric cea mai frumoasa floare de radu stanca

Va rooog mult am nevoie urgenta!!!!! Dau coronița....

Argumentare Gen Liric Cea Mai Frumoasa Floare De Radu StancaVa Rooog Mult Am Nevoie Urgenta Dau Coronița class=

Răspuns :

In opunia mea opera,, Cea mai frumoasa floare " de Radu Stanca apartine genului liric in care autorul Isi exprima in mod direct sentimente, trairi creend imagini artistice cu ajutorul figurilor de still
In primul rand apar marci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric : aduc, -mi, aduc, mi, se pare /ale relatiei eu liric interlocutor : ti, ti, ai dorit, iar poetul Isi exprima sentimentele de iubire
In al doilea rand apar imagini artistice vizuale :,, pe tarm cu ochii-nchisi si mana-n san o fata alba,si-n ochii ei sclipeste-un somn pagan, olfactive :morman de flori, create cu ajutorul figurilor de still , fata alba (epitet cromatic) , corabia de foc (metafora).
In concluzie trasaturile mai sus prezentate justifica incadrarea textului suport in genul liric.
              Opera literară ” Cea mai frumoasa floare ” scrisă de Radu Stanca aparține genului liric, deoarece este o creație artistică, în versuri, în care autorul își exprimă în mod direct sentimentele, ideile și gândurile, creând imagini artistice de o deosebită forță de sugestie, prin intermediul figurilor de stil. 
               În primul rând, textul poetic este un monolog liric, de aceea discursul poetic poate fi în acelasi timp si o meditatie pe tema trecerii timpului. Eul poetic, apare in ipostaza de indragostit, care-și exprima in mod direct sentimentele de iubire, de fericire si de tristete ” Ce să-ți aduc, iubito, de pe mare ? ... Cea mai frumoasa floare - care - o fi ”. Apar mărci lexico - gramaticale ale subiectivitatii: verbe si pronume ” ți ” / ” ai dorit ” / ” mi ” / ” ei ” / ” - mi aduc ” / ” mi se pare ” care sugereaza motivul cuplului de indragostiti precum si punctele de suspensie.
                   În al doilea rând, modurile de expunere folosite de către autor sunt: monologul liric, deoarece poezia are un puternic caracter confesiv si descrierea.  Se observă prezenta grupului nominal, perechea adjectiv si substantiv ” frumoasa floare ” / ” ochii-nchisi ” / ” frumoasa scoica ” cu rol stilistic de prezent etern. 
                  Pe de alta parte, expresivitatea limbajului este conferita de figurile de stil: epitetul cromatic ” fata alba ” , metafora ” corabia de foc ” , epitetul ” morman de flori ”. Imaginile artistice care au rolul de a accentua comuniunea omului cu natura . Astfel imaginea olfactivă „ ... morman de flori, caci fiecare floare ... ” alaturi de cea vizuala ” Pe tarm cu ochii-nchisi si mana-n san / O fata alba, alb masoara largul, / Si-n ochii ei clipeste-un somn pagan. ” creează o corespondenta intre planul exterior si planul interior al sentimentelor. 
                  O alta trasatura a genului liric o reprezinta prezenta elementelor de versificatie: rima imperecheata, ritmul trohaic si masura de 9 - 12 silabe, care confera muzicalitate poeziei, alaturi de punctele de suspensie ” 
"Nu-mi mai aduc aminte. Mi se pare... / Cea mai frumoasa scoica din ocean"...  ” care confera un caracter meditativ al discursului poetic. 
                 În concluzie, avand aceste trasaturi, poezia ” Cea mai frumoasa floare ” scrisa de ” Radu Stanca ” apartine genului liric.