👤

HELP .Fie funcția f(x) =-3x+3 .
Det valorile Nr real a pentru care punctul A(a ,0) aparține reprezentării grafice. A funcției f .
Calculați aria triunghiului format de axa ordonatelor , axa absciselor si reprezentarea grafică a funcției f . Un pic de ajutor . Mersi

Răspuns :

Funcția [tex]f[/tex] este liniară, ceea ce înseamnă că reprezentarea grafică ei este o linie.
Mulțimea [tex]G_f[/tex] este mulțimea punctelor de forma [tex](x,f(x))[/tex]. Pentru ca punctul [tex]A[/tex] să fie în această mulțime el trebuie să fie de forma [tex]A(a,f(a))[/tex]. Cu alte cuvinte, pentru ce [tex]a \in R,~f(a)=0[/tex]?[tex]-3a+3 = 0\\~ -3a = -3\\~ a = 1[/tex]Pentru reprezentarea grafică, trasăm o linie între punctele [tex](0,f(0))[/tex] și [tex](1,f(1))[/tex]. Oricare alte puncte de pe graficul funcției sunt la fel de bune.

Eu am făcut graficul pentru problema noastră, știm că axa Ox este perpendiculară pe Oy și că aria unui triunghi dreptunghic este jumătate din produsul catetelor, deci trebuie să aflăm punctele în care funcția intersectează graficul. Acestea sunt [tex](0,f(0))[/tex] pentru axa Oy și [tex](x,f(x)=0)[/tex] pentru axa Ox trebuie să găsim [tex]x[/tex] astfel încât [tex]f(x)[/tex] să fie [tex]0[/tex], doar că am făcut deja asta la primul punct (x=a).
[tex]c_1 = 1\\~ c_2=3\\~ S_\Delta = \frac{c_1*c_2}{2} = \frac{3}{2}[/tex]
Vezi imaginea Razvan3435