👤
a fost răspuns

Nu inteleg infinitivul si gerunziul!!

Răspuns :

Infinitivul lung to sleep,
Infinitivul scurt - sleep,
Gerunziu - sleeping

Anumite verbe cer folosirea gerunziului, la fel ca anumite prepoziții.

I fancy playing in the park.
I'm looking forward to hearing from you.

Pentru mai multe detalii, explică mai exact ce anume nu înțelegi, eventual pune o poză cu lecția de zi.

1. Atât infinitivul cât și gerunziul pot fi avea funcția de SB.
Playing come natural for every child.
To play comes natural for every child. 

În acest caz, se pot folosi interschimbabil.

2. Ambele pot fi complemente: I like fishing. I like to fish.

DAR Doar un gerunziu poate urma după o prepoziție.  I am thinking about talking to him.

Există verbe în limba engleză care CER Gerunziu și se învață ca atare: avoid, be worth, dislike, enjoy, fancy, help, keep, mind, miss, practise, risk, can't stand.

și verbe care CER Infinitiv lung:
afford, appear, ask, choose, fail, happen, help, long, manage, offer, prepare, refuse, tend, wait, want, demand, hope

Dacă ai verbul to be urmat de un adjectiv, vei folosi un infinitiv lung: I was happy to  hear  that.

Știu că pare foarte complicat, dar în timp, cu răbdare, toate se vor lămuri. Dacă mai e ceva, mai sunt prin zonă. Eventual pune exercițiile, le facem împreună, să vedem dacă ne putem ghida după reguli.

Gerunziul arată acțiunea în general, infinitivul în anumite condiții. 
Ex. it`s no use crying over spilt milk. (Mortul de la groapă nu se mai întoarce)
Iț`s no use to deny that I was afraid then. (N-are rost să neg că mi-a fost teamă atunci)

Gerunziul arată o acțiune anterioară verbului la mod personal, infinitivul una viitoare:

I remember telling him the truth. ( Îmi amintesc că i-am spus adevărul).
I must remember to tell her the truth. ( Trebuie să îmi amintesc să îi spun adevărul)

Gerunziul arată o acțiune anterioară, infinitivul arată scopul acțiunii exprimate de verbul predicativ:

He stopped reading. ( S-a oprit din citit)
He stopped to read the avertisment. ( S-a oprit să citească reclama)