nu prea am timp dar am sa-ti fac primul ex ca exemplu.
[tex] a_{5} [/tex]=27 (1)
[tex] a_{27} [/tex]-60 (2)
stim ca termenul general al progresiei algebrice este dat de formula:
[tex] a_{n} [/tex]=[tex] a_{1} [/tex]+(n-1)·r
unde r=ratia si [tex] a_{1} [/tex] = primul termen al progresiei
n= rangul termenului
folosind formula generala expresiile 1 si 2 devin:
[tex] a_{5} = a_{1} +(5-1)r[/tex]=27; [tex] a_{1} [/tex]+4r=27 (3)
a27=a1+(27-1)r=60; a1+26r=60 (4)
rezolvam sistemul de 2 ec (3 si 4) cu 2 necunoscute
in acest caz se observa ca daca din ec 4 scadem ec 3 obtinem o ec cu o necunoscuta
(4)-(3)=a1+26r-a1-4r=60-27
22r=33; r=3/2
a1=21
pe acest principiu rezolvi b si c
ai nelamuriri?