👤

[(3^4)^6-(3^2)^11]^3:(2^4*3^33)^2=?
vreau explicatie


Răspuns :

[(3^4)^6-(3^2)^11]^3:(2^4*3^33)^2 = 

Simplifici expresia inmultind exponentii 

= ( 3^24 - (3^2)^11)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 =

= ( 3^24 - 3^22)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 =


Scoti factor comun ( prima paranteza ) 

= (( 3^2-1)*3^22)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 =

Calculezi puterea ( prima paranteza ) 

= (( 9 - 1)*3^22)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 =

= ( 8  * 3^22)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 = 

= ( 2^3 * 3^22)^3 : ( 2^4 * 3^33)^2 =

Scrii impartirea sub forma de fractie 

= (2^3*3^22)^3 / (2^4 * 3^33)^2 =


Obs. Pentru a ridica un produs la o putere, orice putere ridici fiecare factor al produsului la aceeasi putere

= 2^9*3^66/2^8 * 3^66 =

Simplifici fractia cu 3^66 

= 2^9/2^8 =

= 2^9-8 = 2^1 = 2 
[(3^4)^6 - (3^2)^11]^3 : (2^4 * 3^33)^2 = 
= (3^24 - 3^22)^3 : (2^8 * 3^66) = 
= [3^22(3^2-1)]^3 : (2^8 * 3^66) =
= (3^22*8)^3 : (2^8 * 3^66) =
= (3^22 * 2^3)^3 : (2^8 * 3^66) =
= (3^66 * 2^9) : (2^8 * 3^66) =
= 2