a) (n-1)!·n·(n+1)=5(n-1)!n+12(n-1)! : | :(n-1)! n(n+1)=5n+12 => [tex] n^{2} [/tex]+n-5n-12=0 =>[tex] n^{2} -4n-12=0 =[/tex] => Δ=16+48=64 ... Calculezi tu mai departe.
De aici incolo la fractii trebuie sa amplificam astfel incat sa aducem la acelasi numitor. c) (n+3)!(n-2)!=14(n+1)!(n-1)! (n+1)!(n+2)(n+3)(n-1)!(n-2) = 14(n+1)!(n-1)! | :(n+1)!(n-1)! (n+2)(n+3)(n-2)=14 => [tex] n^{3} -3 n^{2}-4n-12=14 [/tex]
Cam asa se rezolva si incontinuare. Poti in acelasi timp sa desfaci mai intai factorialul sus si sa simplifici fractia, apoi daca e cazul sa aduci la acelasi numitor. Cum iti e mai usor! :)