Răspuns :
7/3 * 4/7 = 4/3
9/5:3 = 3/5
-----------------------------
4/3 +3/5 -1/12 = (numitor comun 60)
=(4x20 + 3x12 - 1x5) / 60 = (80+36-5)/60 = 111/60 = 37/20 = 1,85 sau 1 intreg si 17/20
9/5:3 = 3/5
-----------------------------
4/3 +3/5 -1/12 = (numitor comun 60)
=(4x20 + 3x12 - 1x5) / 60 = (80+36-5)/60 = 111/60 = 37/20 = 1,85 sau 1 intreg si 17/20
2 intregi si 1/3 = ( 2 x 3 + 1) /3 = 7/3
7/3 × 4/7 - 9/5 × 1/3 - 1/1`2 = → simplific pe 7 cu 7; dar si pe 9 cu 3
= 4/3 - 3/5 - 1/12 =
→cmmmc al numerelor ( 3, 5, 12) = 2²×3×5 = 60
→ aduc fractiile la acelasi numitor comun, amplficand fractiile astfel:
= ( 4 x 20 ) / ( 3 x 20) + ( ( 3 x 12) / ( 5 x 12) - ( 1 x 5) / ( 12 x 5) =
= 80/60 + 36/60 - 5/60 =
= 116/60 - 5/60 =
= 111/60 =
=1 intreg si 51/60 =
= 1,85
7/3 × 4/7 - 9/5 × 1/3 - 1/1`2 = → simplific pe 7 cu 7; dar si pe 9 cu 3
= 4/3 - 3/5 - 1/12 =
→cmmmc al numerelor ( 3, 5, 12) = 2²×3×5 = 60
→ aduc fractiile la acelasi numitor comun, amplficand fractiile astfel:
= ( 4 x 20 ) / ( 3 x 20) + ( ( 3 x 12) / ( 5 x 12) - ( 1 x 5) / ( 12 x 5) =
= 80/60 + 36/60 - 5/60 =
= 116/60 - 5/60 =
= 111/60 =
=1 intreg si 51/60 =
= 1,85