•Citește cu atenție prezentarea de mai jos:
Personajul meu preferat este zmeul. Poate sa va surprindă, dar zmeul este cel care, de fapt, face basmul palpitantareio. Iar momentul în care se prinde în luptăsta dreaptă cu Făt-Frumos este aventura mea preferată.
Îmi place zmeul fiindcă are mai multe capete, deci lupta nu se termină cu una, cu doua. Pierde un cap? Nu-În nimic! Mai are încă șase. Apoi, mirosul lui este foarte bine dezvoltat, fiindcă simte de la mare depărtare prezența unui străin. Posedă și o forță supraomenească, fiind mai voinic decât un om, mai fioros și mai puternic. De fapt, are multe puteri magice, printre care puterea magică de a se transforma, la nevoie, într-un şarpe zburător, într-o pară de foc sau în tot felul de alte ființe, care mai de care mai înfricoşătoare. Poartă asupra lui și o mulțime de obiecte fermecate, care-l fac de invidiat. Cine nu şi-ar dori biciul de foc care-i transformă palatul într-un măr de aur, căciula care-l face nevăzut sau buzduganul care ajunge înaintea lui acasă?
Îmi place zmeul și pentru ca trăieşte, de obicei, într-un palat neasemuit de frumos, plin cu aur, argint și pietre scumpe, cu grădini fermecate și ape de cristal. În plus, el se căsătoreşte întotdeauna cu cea mai frumoasă domnițări, cu cea mai dorită fată de împărat, pe care o aduce de pe pământ, fără să ceară voie nimănui.
Nu poți să spui că nu este viteaz, pentru că e tot timpul gata de luptă. Dar e teribil de îngâmfat, pentru că mereu vrea să se măsoare cu cineva, ca să-şi dovedească puterile. E foarte simpatic, pentru că, săracul, fiind cam naiv, întotea una pierde lupta cu Făt-Frumos.
Oricum, fără zmeu, Făt-Frumos n-ar mai avea ocazia să arate ce poate!
12. Prezentarea despre zmeu a câștigat un concurs de prezentări. Ia-i un interviu autorului, ca să afli cât mai multe despre el. Transcrie-l mai jos.
Fii atent la următoarele aspecte:
a)să foloseşti formulele adecvate de începere și de încheiere a dialogului;
b)să formulezi clar întrebările şi răspunsurile;
c)să respecți normele de scriere corectă.