a)
1/2·x +1/4=1/3
x/2 + 1/4=1/3 Ca sa scapam de numitori, aducem la acelasi numitor.
Numitorul comun e 12. Deci amplificam primul termen cu 6, al doilea cu 3 si al treilea cu 4.
⇒ 6x + 3 = 4 Din asta scadem 3 ⇒ 6x=4-3 ⇒ 6x=1 ⇒ x=1/6
b)
x : 3/4 - 1/3 =1/9 Impartirea a 2 fractii se face inmultind deimpartitul cu inversul impartitorlui. ⇒
x · 4/3 - 1/3 =1/9 ⇔ 4x/3 - 1/3 = 1/9 Ca sa scapam de numitori, aducem la numitor comun 9. Amplificam deci primii 2 termeni prin 3 si ⇒
12x - 3 = 1 La asta adunam 3 ⇒
12x = 4 ⇒ x=12/4 ⇒ x=3