👤
a fost răspuns

Multe puncte..Vreau si eu cat mai multe lucruri despre protozoare .Azi dau test la biologie dar mi-am pirdut din caiet lectia cu protozoare .In manual sunt putine
lucruri.Cel mai detaliat si usor de inteles raspuns va fi castigatorul.

Răspuns :

Potozoarele sunt cele mai simple organisme , unicelulare, prezinta citoplasma la interior, unul sau mai multi nuclei.
hranirea: ele se hranesc in principal cu substante oganice sau cu alge
marimea:marea majoritate au dimeniuni microscopice ,dar unele pot fi vazute cu ochiul liber.
excretia:se  efectueaza cu ajutorul vacuolelor
reproducerea: prin diviziune
locomotia:la protozoare se realizeaza cu: flagelul la flagelate(euglena verde) , amiba se deplaseaza cu aj. pseudopodelor,
mediu de viata: sunt foarte numeroase se adapteaza foarte usor, majoritatea sunt acvatice dar unele straiesc si pe sup solului
sper ca te-am ajutata sunt in clasa a7-a si am cam uitat daca mai vrei ve-un detaliu  intreabama si iti voi raspunde
in completare la ce a scris Alexi

Protozoarele sunt organisme simple, unicelulare, cu dimensiuni microscopice si care traiesc in mediul acvatic.

Cele mai reprezentative protozoare sunt euglena verde, amiba si parameciul

Euglena verde se intalneste in lacuri si balti iar celula ei este alcatuita din membrana, citoplasma si nucleu. Se orienteaza in apa cu ajotorul unei stigme, se hraneste prin fotosinteza si se deplaseaza cu ajutorul unui flagel. Respiratia se face prin membrana, excretia prin vacuole pulsative iar inmultirea este prin diviziune directa.

Amiba traieste tot in mediul acvatic, are organismul unicelular si microscopic. Locomotia se face cu ajutorul unor picioruse false care se mai numesc si pseudopode, cu ajutorul carora se si hraneste.Hranirea este luterotrofa ( adica cu cu substantele luate din apa). Digestia se desfasoara prin vacuolele digestive.

Parameciul se deplaseaza cu ajutorul unor cili. Hranirea este luterotrofa. Hrana patrunde in citoplasma celulei printr-un orificiu numit cistom. Digestia se face prin vacuole digestive iar excretia se face cu ajutorul celor doua vacuole pulsatile. Inmultirea este directa, prin conjugare.