Răspuns :
a) aducen fractia la numitorul comun 21 amplificand prima fractie cu 3 si a doua cu 1,
Si o sa avem 3(2n+1)/7*3 = 15*1/21*1 de aici rezulta 6n+3=15 => 6n=15-3 => 6n= 12 de unde n= 12/6, iar in aceasta propozitie n=2
b) in aceasta situatie folosim formula mezi cu extremi adica: 5n= 2(3n -2) => 5n= 6n-4 => 5n-6n= -4 adica -n=-4 de unde n=4
c)si in aceasta situatie folosim mezi cu extremi: 15n=12(n+1) => 15n =12n+12 => 15n-12n=12 => 3n=12 de unde n= 12/3, iar n=4
Si o sa avem 3(2n+1)/7*3 = 15*1/21*1 de aici rezulta 6n+3=15 => 6n=15-3 => 6n= 12 de unde n= 12/6, iar in aceasta propozitie n=2
b) in aceasta situatie folosim formula mezi cu extremi adica: 5n= 2(3n -2) => 5n= 6n-4 => 5n-6n= -4 adica -n=-4 de unde n=4
c)si in aceasta situatie folosim mezi cu extremi: 15n=12(n+1) => 15n =12n+12 => 15n-12n=12 => 3n=12 de unde n= 12/3, iar n=4