Răspuns :
După părerea mea, mesajul acestei fabule este criticarea unor actiuni/sentimente/idei ale oamenilor cruzimea / demagogia / prostia / trufia/ laşitatea/ zgârcenia / lăudăroşenia/ minciuna/ lenea /viclenia/ nedreptatea /răutatea / prostia / impostura / naivitatea / îngâmfarea / trădarea / servilismul/ egoismul / persoanele care sunt profitoare etc. prin intermediul personajelor animale/plante/obiecte etc
Un argument în susţinerea acestei afirmaţii îl l reprezintă faptul că morala, exprimată explicit , la final / la inceput / condamnă acest defect „....”,
( Deşi morala nu este prezentată direct în text, din alegerea personajelor (...) şi din discuţiile şi comportamentul lor , ne dăm seama de intenţia, mesajul fabulei.)
Autorul sugerează că astfel de situaţii pot apărea şi în zilele noastre şi ne sfătuieşte/ ne îndeamnă, direct sau indirect , să nu procedăm precum personajele criticate…
Un alt argument il reprezinta personajele descrise . Animalele /plantele nu sunt alese întâmplător, fiecare dintre ele fiind cunoscute ca simbolizând o trăsătură umană, pe care în general oamenii o apreciază / o condamnă. Între personaje se stabileşte o relaţie de opoziţie. Astfel X reprezintă…, iar Z…Din replicile lor… / din faptele… sau felul cum se comportă ne dăm seama că primul este…. , iar al doilea…
Cel mai mult mi se pare că este de condamnat faptul că…
Comportamentul şi vorbele personajului X trezesc simpatia /, în timp ce comportamentul şi cuvintele personajului Z provoacă antipatie. Folosind alegoria şi îmbrăcând întâmplările în haina comicului, autorul reuşeşte să ne ofere o lectie de viaţă.
Astfel, dupa parerea mea mesajul desprins este defectele / viciile (răutatea, prostia, impostura , făţărnicia, viclenia, laşitatea, lenea, lăudăroşenia, minciuna, prostia, trufia, demagogia, încăpăţânarea , lipsa de recunoştinţă, nedreptatea- justiției și a autorităților, carierismul, venalitatea şi birocratismului aparatului de stat – cruzimea, rapacitatea demnitarilor, servilismul , falsul patriotism, lipsa de prevedere, impulsivitatea,) trebuie identificate si evitate pentru a nu atrage dispretul/condamnarea celorlalti