👤
Gabybalut1
a fost răspuns

Se dă textul:
"De *patru* zile - *astăzi* a cincea - stau închis în casă și nici pe geam nu îndrăznesc să mă mai uit în stradă. Cel mult, vă jur, prin gaura *cheii* . Dar ce s-au întâmplat? De ce? Parcă vă aud *pe unii* *dintre voi*. Ei haide, fiți *sinceri*.
Las' că știu eu: nu mai e numeni în București care să nu fi aflat ce-am pățit.
Dar *să vedeți* cum a inceput totul. Uite, acum când *îmi* amintesc, mă fac stacojiu de rușine. Dați-mi voie să trag perdelele... Așa ...
Așadar fusesem invitat *la familia* Ionescu. Știți cum sunt Ioneștii. Primitori. Când am intrat acolo erau de față: poștașul, tutungiul, un pensionar foarte cumsecade, cu nevasta, un tânăr gazetar. Mai era acolo Lică, băiatul gazdelor. Are vreo șase anișori și e deștept, ca un om mare..."

(Mircea Sântimbreanu - O mare rușine)

1. Precizează două trăsături care să justifice apartenența textului dat la genul epic.

2. Continuă, în 8- 10 rânduri, povestirea în ramă, astfel încât să justifice titlul textului.

3. Analizează morfologic și sintactic cuvintele subliniate în text. (Cele notate cu steluțe)

Repede, vă rog!!

Răspuns :

1 principalul mod de expunere este naratiunea
actiunea poate fii rezumata pe momentele subiectului
3patru _ atr adj exprimat prin numeral cardinal
astazi _cct
cheii_c ind exprimat prin subst comun simpul,gen fem ,nr sg,caz G,articulat cu articolul hotarat "i"
pe unii _ c ind exprimat prin pron nehot ,in cazul ac ,precedat de prepozitia simpla "pe"
sinceri _np exprimat prin adj (se ia cu "fiti"si formeaza pn)
sa vedeti_pred pers exprimat prin vb pred pers ,m conjunctiv,t prezent
imi_pron pers cu forma neaccentuata
la familia_ccl exptimat prin subst comun simplu ,gen fem,nr sg,caz ac,precedat de prepozitia simpla"la"

scz nu stiu sa iti fac la 2