Răspuns :
a) x-5=9 =>x=9+5=14
b) y+11=8=>y=8-11=-3
c) (z-1)/2=3
z-1=6=>z=6+1=7
d) (t+1)/3=1/2
2t+2=3
2t=1
t=1/2
e)u*5=-40=>u=-40/5=-8
f)-3v=3/7
-21v=3
v=-3/21
v=-1/7
g)-2x/3=3/4
-8x=9
x=-8/9
b) y+11=8=>y=8-11=-3
c) (z-1)/2=3
z-1=6=>z=6+1=7
d) (t+1)/3=1/2
2t+2=3
2t=1
t=1/2
e)u*5=-40=>u=-40/5=-8
f)-3v=3/7
-21v=3
v=-3/21
v=-1/7
g)-2x/3=3/4
-8x=9
x=-8/9
a. x=9+5
x=14
b.y=8-11
y=-3
c.z-1=6 (pt ca amplifici cu 2)
z=7
d.t+1=3
t=2
e.5u=-40
u=-40 supra 5
u=-8
f.-3v=3 (inmultesti cu -1)
3v=-3
v=-1
g.-2 supra 3 x=3 supra 4 (prima o amplifici cu 4 si a doua cu 3)
-8x=12 (ai adus la acelas numitor , numitorii dispar daca sunt la fel ) (imultesti cu -1)
8x=-12
x=-12 supra 8 (se simplifica prin 4)
x=-3 supra 2
x=14
b.y=8-11
y=-3
c.z-1=6 (pt ca amplifici cu 2)
z=7
d.t+1=3
t=2
e.5u=-40
u=-40 supra 5
u=-8
f.-3v=3 (inmultesti cu -1)
3v=-3
v=-1
g.-2 supra 3 x=3 supra 4 (prima o amplifici cu 4 si a doua cu 3)
-8x=12 (ai adus la acelas numitor , numitorii dispar daca sunt la fel ) (imultesti cu -1)
8x=-12
x=-12 supra 8 (se simplifica prin 4)
x=-3 supra 2