👤
a fost răspuns

prezentati semnificatiile urmatoarelor imagini artistice si figuri de stil: metafore"impovarat de rodii sangerii","veni pe aripa de vant", "tot raul murise-n uitare", "lasa cojocul de ger", "lacrimi de ingeri", "firea zapezii ce moare", "primavara-si face salbe"; imagini cromatice: "pom impovarat de rodii sangerii", "sub cerul de-un pal ivoriu", "pe ovezele de aur", "albe margaritarele"; imagine dinamica:"le-am scuturat si nu s-au scuturat", "culegele cu mana ta", soseste de-acum primavara", "frunzele cad pe pamant", "vreme rea si bate vantul", "zbor varsand duioase plangeri", "dorm doi pui de nevastuica", "sa rasara-n gradina frunzisul", "m-a trezit sarutarea trimisa"; epitete/personificatoare/cromatice:"aer caldut,parfumat", "alearga salbatec si viu", "batranul pamant", vestea ce-o murmura seara", "mici lacramioare", "codrul cantaretii-si culca", "dealuri sarace", "floare albastra si cruda", "raze bogate", "arborii goi", "stele leganate", "duioase plangeri", "scumpe strugurele", "vantul rece", "mama intristata", "frunte-ngandurata";imagini vzuale:"lumina-neca departarea", "vedeam pe lunca flori", " edeam fluturi zburatori", "si vedeam zburand albine", "frunzele cad pe pamant", "ieri era frumos pe-afara", "multe flori lucesc in lume", "se-nalta sfioasa spre soare";imagine olfactiva:"multe flori mirositoare", "miros dulce,dulce nume";personificari:"paraul umflat", "sa bucure lumea pustie", "florile stau suparate", "doarme cerul si pamantul";comparatie:"ieri era frumos pe-afara/ca-ntr-o calda zi de vara", "dar ca voi mici lacramioare/n-are-n lume nici o floare", "bolta si-a cernit naframa/ca o mama intristata", "ostenit din aripi bate/ca un vis pribeag un graur", "doar izvorul mai tresalta/ca un san de fata mare", "sunteti fragede si albe/ca iubita vietii mele";imagini auditive:"veste ce-o murmura seara", "se-aude un zvon care creste";enumeratii:"azi e frig si nori si vant", "floarea piere viata trece" AM NEVOIE URGENT DAU CORONITAA, "

Răspuns :

Sunt foarte multeee! Îți explic câteva,după care le explici singur/ă și pe celelalte după modelul pe care ți-l scriu eu:
Metafora ,,împovărat de rodii sângerii'' este figura de stil prin care se trece de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens,prin intermediul unei comparații subînțelese , metafora ,,veni pe aripa de vânt,, este figura de stil prin care se trece de la sensul obișnuit la cuvantului la alt sens,prin intermediul unei comparații subînțelese,sugerând o apariție rapidă.
Personificarea ,,pârâul uscat,, este figura de stil prin care cuvântului ,,pârâu,, i se atribuie însușirea umană ,,uscat,,
Enumerația ,,azi e frig, și nori, și vânt,, este figura de stil care constă în prezentarea succesivă a unor fapte sau aspecte.