Răspuns :
tg a = sin a/cos a
ctg a = cos a/sin a
sin^2 a + cos^2 a = 1; cos a = 1/2
sin^2 a + (1/2)^2 = 1
sin^2 a + 1/4 = 1 (il amplificam pe 1 cu 4)
sin^2 a + 1/4 = 4/4
sin^2 a = 3/4
sin a = V(3/4)
sin a = (V3/V4)
sin a = V3/2; V= radical
(tg a+2 ctg a) / (ctg a -3 tg a)
[(V3/2)/(1/2) + 2(1/2)(V3/2)] / [1/2)(V3/2) - 3(V3/2)/(1/2)] =
[(2V3)/2]+ (4/2V3)] / [(2/2V3) - (6V3/2)]
(V3+2/V3) / (1/V3-3V3).
Amplificam V3 si -3V3 cu V3 =>
(3+2)/V3 / (1-9)/V3
(5/V3) / (-8/V3) =
5V3/-8V3 = -5/8
Sau iti dai seama ca este vorba de un unghi de 60 grade pentru ca sin a = V3/2 si cos a = 1/2 => tg 60 = V3 si ctg 60 = V3/3
(tg a+2 ctg a) / (ctg a -3 tg a)
[V3 + (2V3)/3] / [V3/3 - 3V3)
Amplificam V3 cu 3 si 3V3 tot cu 3 =>
[(3V3+2V3)/3] / [(V3-9V3)/3]
(5V3/3) / (-8V3)/3
15V3 / -24V3 = 15/(-24) = -15/24 = -5/8
ctg a = cos a/sin a
sin^2 a + cos^2 a = 1; cos a = 1/2
sin^2 a + (1/2)^2 = 1
sin^2 a + 1/4 = 1 (il amplificam pe 1 cu 4)
sin^2 a + 1/4 = 4/4
sin^2 a = 3/4
sin a = V(3/4)
sin a = (V3/V4)
sin a = V3/2; V= radical
(tg a+2 ctg a) / (ctg a -3 tg a)
[(V3/2)/(1/2) + 2(1/2)(V3/2)] / [1/2)(V3/2) - 3(V3/2)/(1/2)] =
[(2V3)/2]+ (4/2V3)] / [(2/2V3) - (6V3/2)]
(V3+2/V3) / (1/V3-3V3).
Amplificam V3 si -3V3 cu V3 =>
(3+2)/V3 / (1-9)/V3
(5/V3) / (-8/V3) =
5V3/-8V3 = -5/8
Sau iti dai seama ca este vorba de un unghi de 60 grade pentru ca sin a = V3/2 si cos a = 1/2 => tg 60 = V3 si ctg 60 = V3/3
(tg a+2 ctg a) / (ctg a -3 tg a)
[V3 + (2V3)/3] / [V3/3 - 3V3)
Amplificam V3 cu 3 si 3V3 tot cu 3 =>
[(3V3+2V3)/3] / [(V3-9V3)/3]
(5V3/3) / (-8V3)/3
15V3 / -24V3 = 15/(-24) = -15/24 = -5/8