Răspuns :
Ca sa rezolvi asta trebuie sa sti relatiile lui Viete care sunt asa :
x1+x2=S(Suma)
x1*x2=P(Produs)
x1+x2=[tex] \frac{-b}{a} [/tex]
x1*x2=[tex] \frac{c}{a} [/tex]
tu ai ecuatia x^2-(2m-3)x+m-1=0 unde coeficientul lui x este b=-2m+3 , termenul liber este c=m-1 iar coeficientul lui x^2 este a=1
De aici pur si simplu faci :
x1+x2=[tex] \frac{-(-2m+3)}{1} [/tex] =2m-3
x1*x2=[tex] \frac{m-1}{1} [/tex]=m-1
Apoi in loc de x1+x2 si x1*x2 scrii ceea ce ti-a dat din relatiile lui viete si o sa iti dea:
2m-3-2(m-1)=-1
2m-3-2m+2=-1 Adevarat
[tex]=-3+2=-1[/tex][tex]S=x_1+x_2= \frac{-b}{a} =2m-3[/tex]
[tex]P=x_1x_2= \frac{c}{a} =m-1[/tex]
[tex]x_1+x_2-2x_1x_2=-1=\ \textgreater \ S-2P=-1=\ \textgreater \ 2m-3-2(m-1)=-1[/tex]=> -3+2=-1
[tex]P=x_1x_2= \frac{c}{a} =m-1[/tex]
[tex]x_1+x_2-2x_1x_2=-1=\ \textgreater \ S-2P=-1=\ \textgreater \ 2m-3-2(m-1)=-1[/tex]=> -3+2=-1