👤

Se pare ca nu prea ai ghicit... Profesorul le-a vorbit despre o peșteră. Îl poți ajuta pe Pompilica sa câștige simpatia profesorului, selectând, din textul dat, cuvintele care conțin diftongi și vocale în hiat

Se Pare Ca Nu Prea Ai Ghicit Profesorul Lea Vorbit Despre O Peșteră Îl Poți Ajuta Pe Pompilica Sa Câștige Simpatia Profesorului Selectând Din Textul Dat Cuvinte class=

Răspuns :

Danait
" In clasa se asternu o tacere deplina . A-prOA-pe (oa=diftong) ca se A-U-zeau (a-u=hiat;eau=triftong) ba-tĂ-I-le (ă-i=hiat) inimilor . Profesorul se aseza incet la catedra si imbratisa cu privile in-ca-pe-rEA (ea=diftong) .Ta-ce-rEA(ea=diftong) se a-pro-pI-A (i-a=hiat) de clipa care urma s-o preschimbe in e-rup-tI-E (i-e=hiat). De undeva tasni ne-rab-da-tOA-re (oa=diftong) , avida mana lui I-O-nel (i-o=hiat). A-pOI (oi=diftong)incet , indiferent, a-prOA-pe(oa=diftong) con-n-ven-tI-O-nal(i-o=hiat) , se ridica mana lUI(ui=diftong)Victor . A-pOi (oi=diftong) Lu-cI-A(i-a=hiat), Dan , Mari-a(i-a=hiat) ridicara la randul lor mâi-ni-le (âi=diftong) . In spatele lui ui=diftong)Victor , Sergiu [Serg^u....nu conține diftong] ras-fo-ia (ia=diftong) de zor ma-nu-a-lul(u-a=hiat), fara sa se gan-dea-sca (ea=diftong), macar o clipa , ca nu in ma-nu-al(u-a=hiat) se afla raspunsul. In alta parte , Pompilica il in-ghion-tea (ea=diftong)pe Dan :
-Spune-mi, ba si mi-e. (I-e=hiat) Ce esti{ [iești]° ie=diftong} asa de e-go-ist ?(o-i=hiat)
Dan ii raspunse i-me-di-at,(ia=hiat) tot in soa-pta:
- (oa=diftong).Nu suntem la matematica sau (au=diftong) is-to-ri-e ,(i-e=hiat) na-ta-ră-u-le (ă-u=hiat). Dar poti sa ridici mana , ca tot nu te in-trea-ba.(ea=diftong)
-Aha ... ! Sti-am (i-a=hiat) eu {[ieu=triftong]} ca nici tu nu stii(ii=diftong)..
(Ciresarii- Constantin Chirita )