Răspuns :
fie dreapta c:y=mx+n (1
Scrii ecuatia drepei AB y-ya)/(yB-YA)=(x-xA)/(xB-xA)
(y-1)/(5-1)=(x-1)/(5-1)
(y-1)/4=(x-1)/4
y-1=x-1
y=x
deoarece c_l_ AB=> produsul coeficientilor unghiulari ai celor 2 drepte este -1
m*1=-1 m=-1
Deci c: y=-x+n
Deoarece punctul C∈c =>
6=(-1)*(-2)+n
6=2+n
n=4
=> c: y=-x+4
Scrii ecuatia drepei AB y-ya)/(yB-YA)=(x-xA)/(xB-xA)
(y-1)/(5-1)=(x-1)/(5-1)
(y-1)/4=(x-1)/4
y-1=x-1
y=x
deoarece c_l_ AB=> produsul coeficientilor unghiulari ai celor 2 drepte este -1
m*1=-1 m=-1
Deci c: y=-x+n
Deoarece punctul C∈c =>
6=(-1)*(-2)+n
6=2+n
n=4
=> c: y=-x+4
presupun ca dreapta AB are ecuatia y=x
cum A si B verifica ecuatia si prin 2 puncte trece odreapta si numai unainseamna ca intr-adevar y=x este ecuatia dreptei
atunci ea are panta 1
iar dreptele perpendiculare pe ea vor avera panta -1
decitrebuiesa scriem ecuatia dreptei care trece prin C (-2;6) si are panta -1
varianta 1
y-6= -1*(x-(-2))
y-6=-(x+2)
y-6=-x-2
y+x-4=0
x+y-4=0 forma implicita
sau y=-x+4 forma explicita,unde panta =-1 se vede ...explicit
varianta 2, ca la clas a 8-a
C(-2;6) verifica ecuatia y=-x+b, ptca panta este -1
6= -(-2)+b
6=2+b
b=4
deci ecuatia este y=-x+4
cum A si B verifica ecuatia si prin 2 puncte trece odreapta si numai unainseamna ca intr-adevar y=x este ecuatia dreptei
atunci ea are panta 1
iar dreptele perpendiculare pe ea vor avera panta -1
decitrebuiesa scriem ecuatia dreptei care trece prin C (-2;6) si are panta -1
varianta 1
y-6= -1*(x-(-2))
y-6=-(x+2)
y-6=-x-2
y+x-4=0
x+y-4=0 forma implicita
sau y=-x+4 forma explicita,unde panta =-1 se vede ...explicit
varianta 2, ca la clas a 8-a
C(-2;6) verifica ecuatia y=-x+b, ptca panta este -1
6= -(-2)+b
6=2+b
b=4
deci ecuatia este y=-x+4