👤
a fost răspuns

Se da textul:

ACTUL III TABLOUL V
DANNY (cu tristeță sinceră. E schimbat, slăbit, parcă maturizat): Azi e o săptămână de când n-am primit nimic. Ce-o fi cu ea? Ce i s-o fi întâmplat?
MADONA (aer fericit, care o înfrumusețează și o întinerește. E coafată frumos și fardată bine și discret): Știu și eu?
DANNY: De patru luni, de la prima noastră întâlnire, scrisoarea ei nu mi-a lipsit în nicio săptămână. Și acum, așa deodată, tace!
MADONA: Poate reflectează la ce ți-a spus în ultima scrisoare.
DANNY: Că în ziua când se va convinge c-o iubesc cu adevărat va ieși din anonimat? MADONA: Da.
DANNY: Dar n-a avut timp destul să se convingă până acuma? Ce fac de patru luni decât s-o iubesc? Ce dovezi mai mari vrea să-i dau? Am renunțat la căsătoria cu Zuc, la prieteni. Nu trăiesc decât cu gândul și cu scrisorile ei. Părinții mei nu mai știu ce e cu mine. Doctorii la fel.
MADONA: Toți sunt convinși că suferi din cauza lui Zuc, fiindcă s-a logodit cu Turi ... DANNY: Niște nenorociti toți. Sufăr numai pentru „Ea”!
MADONA: Cred că e și un pic de literatură la mijloc, în afară de suferință ... Idila voastră e un fel de roman ...
DANNY: Atunci și viața e un roman ...
MADONA: Fără îndoială. […] (Se așază.) Mai cuminte ar fi să renunți.
DANNY: E prea târziu acuma! O iubesc prea mult. MADONA: Și dacă ar renunța ea? DANNY: Nu știu ce-aș face. […] Ah! Și măcar dacă i-aș putea scrie! Aș convinge-o că dragostea mea e o realitate și că viața mea fără ea e un chin. Joc tenis ca un disperat, numai cu antrenorul, ca să obosesc și să mă pot odihni noaptea câteva ceasuri. Am slăbit patru kilograme.
MADONA: Câte unul pe lună.
DANNY: Nu mai râde! ... Tu nu știi ce înseamnă să iubești.
MADONA: De unde știi tu?
DANNY: Fiindcă n-ai iubit niciodată.
MADONA: Și dacă totuși aș fi iubit?
DANNY: Tu ești prea tare și dragostea, în fond, e o slăbiciune.
MADONA: Poate că am iubit stăpână pe mine?
DANNY: Hm! Și crezi tu că n-aș fi băgat eu de seamă?
MADONA (cu un surâs personal): Adevărat! Față de tine, nu pot avea niciun secret. DANNY: Eu cred, Dona, că dacă tu ai fi iubit pe cineva, l-ai fi putut face într-adevăr fericit.
MADONA: Ce te face să crezi asta?
DANNY: Tot.
MADONA (cu teamă, ca un criminal care revine la locul crimei): Și crezi că pe mine m-ar putea iubi cineva? […]
DANNY: Sunt absolut convins. Și – dacă îmi dai voie să-ți dau și un sfat în viața mea – iată-l: iubește, Dona. Chiar dacă ai suferi cum sufăr eu acuma, totuși să știi că dragostea e cel mai bun lucru din viață ... E aroma ei.
(Tudor Mușatescu, Madona)

Comentează, în 60 – 100 de cuvinte, următoarea secvenţă din text: "DANNY: Sunt absolut convins. Și – dacă îmi dai voie să-ți dau și un sfat în viața mea – iată-l: iubește, Dona. Chiar dacă ai suferi cum sufăr eu acuma, totuși să știi că dragostea e cel mai bun lucru din viață ... E aroma ei. "