👤

Scrie o compunere de 150 de cuvinte in care sa ilustrezi doua trasaturi ale genului liric, avand ca text-suport poezia Toamna la miorcani

Răspuns :

Deci am sa iti dau câteva repere pentru a realiza compunerea, pentru ca nu am nici suportul in fata si ar dura mult si pana as gasi si compune, asa ca mai întâi începi de la definiția GENULUI LIRIC si anume: Genul LIRIC cuprinde totalitatea operelor literare, în care eul liric îsi transmite in mod direct cele mai profunde sentimente, idei, trăiri, prin intermediul expresivității si subiectivității.
Apoi scri ca: Opera "Toamna..." de ... se încadrează genului liric întrucât prezintă toate trăsăturile definitorii acestui gen.
Pentru Argumentul 1 vei avea in vedere SUBIECTIVITATEA, si anume ca aceasta este prezentă prin prezența eului liric in propria lui creație cu verbe, pronume, adjective pronominal la persoana I si a II-a + exemple din text + substantive în vovativ, interjecții, adresari directe etc (+exemple)
Pentru Argumentul 2 vei avea in vedere EXPRESIVITATEA, adică vei vorbi despre modul in care autorul isi confesează sentimentele, conceptiile, ideile, adică prin registrul stilistic, figuri de stil + exemple. Apoi vei specifica, ca aceastea intra in alcătuirea imaginilor artistice vizuale, auditive, dinamice etc. (evident cu exemple si trimiteri la text).
Poți de asemenea sa vorbesti despre modalitatile de expunere prezente in text, presupun ca in acesta e descriere (de tip tablou, daca nu ma insel) după titlu, si vei argumenta cu citate in care se descrie locul sau orice altceva. De asemenea poți sa spui si despre titlu ca este in strânsă legătură cu textul, ca este un prag al prelecturii, ca din acesta ne putem da seama de tema pe care o abordează autorul si ca este chintesența discursului liric. Iar pentru a finaliza compunerea poti adauga si ELEMENTELE DE PROZODIE: structura poeziei, rima, masura versurilor si eventual ritmul.
Apoi, închei cu "În concluzie, prin argentele si trăsăturile prezentate mai sus, am demonstrat ca opera ... de ... apartine genului liric.

Sper că te-am ajutat, si ca pe viitor vei sti sa realizezi chiar tu acest gen de compuneri. Trebuie doar sa vrei si sa exersezi, ajutat de un profesor eventual =)))