Asa cum se vede si din desenul atasat, cand ducem perpendiculara Om pe AB, obtinem OM=d(O, AB). Dar OA si OB sunt raze, deci au lungimi egale cu r, deci triunghiul OAB este isoscel, deci OM este inaltime si mediana, deci AM=MB=AB/2. Aplicam Teorema lui Pitagora in triunghiul AOM dreptunghic:
a) AB=8 cm,r=5cm, rezulta ca AM=MB=4 cm si
[tex] OM^{2} = OA^{2} - AM^{2} = 5^{2} - 4^{2} =25-16=9[/tex]
deci OM=3 cm.
b)
AB=24cm,r=13cm; rezulta ca AM=MB=12 cm si
[tex] OM^{2} = OA^{2} - AM^{2} = 13^{2} - 12^{2} =169-144=25[/tex]
deci OM=5 cm.
c) AB=a,r=b rezulta ca AM=MB=a/2 cm si
[tex] OM^{2}=OA^{2}-AM^{2} [/tex]=b^2-(a/2)^2