👤
CristiconacEr
a fost răspuns

1.Expune-ti opinia cu referire la afirmarea limbii romane ca limba a culturii scrise a poporului român .
2.Numeste cauzele si consecintele aparitiei renasterii in epoca medievala.

Răspuns :

limba romana este frumoasa...bine asta știu,dar îmi place să răspund la întrebări și să le dau o șansa că cineva va răspunde....

nu îmi da coroana,că nu merit,dar sunt debea in clasa a 4,și nu știu multe,doar atât,și nici nu am înțeles întrebarea
1.Expune-ti opinia cu referire la afirmarea limbii romane ca limba a culturii scrise a poporului român: Prin afirmarea limbii romana a poporului roman romanii s au indivcidualizat cultural fata de popoarele vecine care erau majoritatea slave.

2.Numeste cauzele si consecintele aparitiei renasterii in epoca medievala.
Cauze: ofensiva otomana asupra Bizantului a facut ca multi greci (printre care si invatati, oameni de stiinta) sa si caute refugiul in Italia si Spania; bisericacatolica interzicea alte idei in afara de celecare reieseau din Biblie

Consecinte: se sustine ideea ca pamantul este rotund, ca soarele este in centrul universului si nu Terra cum zicea biserica, artele sunt descatusate de obligativitatea temei religioase in creatie