Răspuns :
Din cate imi amintesc,el a fost prins impreuna cu fiii sai si i s-a zis ca daca renunta la crestinism si ia religia lor o sa ii crute fiii,iar daca nu o sa ii ucida pe toti si dupa aceea pe el. Brancoveanu a refuzat si toti copiii au fost ucisi in fata lui,iar apoi si el a fost omorat.
Ucidereea lui Brancoveanu
Astfel, iti dau niste replici poti deslușsii singur
Brâncovene, zise dânsul, adevărat este că ai vrut să te desfaci de împărăţia noastră şi să-ţi faci ţara neatârnată? Spune!… Adevărat este că ai pus de ai bătut monedă din bogăţiile tale? Spune, cum ai putut lucra astfel fără de teamă, parcă n-ai fi avut stăpân?… Dezvinovăţeşte-te!
— De am domnit bine ori rău, zice domnul, aceasta numai Dumnezeu o ştie; iar dacă am fost mare pe pământ, uită-te acum ce sunt!
— Brâncovene, măsoară-ţi vorbele! Sunteţi toţi pedepsiţi la moarte; nici unul din neamul tău nu va scăpa cu viaţă.
— Cum o vrea Dumnezeu. Viaţa noastră e în mâna ta…
Un muezin (sau strigătorul din turla geamiii, care vesteşte mahomedanilor ora rugăciunii) înaintă, făcu trei plecăciuni şi zise:
— Stăpâne, noi avem un obicei, anume că osânditul poate fi iertat, dacă îşi schimbă legea şi se dă la sfânta noastră credinţă.
— Brâncoveneleapădă-te de câineasca ta credinţă creştinească şi îmbrăţişează credinţa noastră, împreună cu fiii tăi, ca să trăiţi şi să fiţi liberi!
— Mai bine să se stingă neamul meu, decât să mă lepăd de sfânta mea credinţă!
— Atunci, pregătiţi-vă de moarte!strigă sultanul încruntându-se.
Şi porunci ca să pună mâna întâi pe Văcărescu.
— Fă-te turc şi leapădă-te de stăpânul tău, ca să fii şi bogat, şi fericit!
— Un Văcărescu nu îşi trădează domnul şi biserica! strigă acesta.
Astfel, iti dau niste replici poti deslușsii singur
Brâncovene, zise dânsul, adevărat este că ai vrut să te desfaci de împărăţia noastră şi să-ţi faci ţara neatârnată? Spune!… Adevărat este că ai pus de ai bătut monedă din bogăţiile tale? Spune, cum ai putut lucra astfel fără de teamă, parcă n-ai fi avut stăpân?… Dezvinovăţeşte-te!
— De am domnit bine ori rău, zice domnul, aceasta numai Dumnezeu o ştie; iar dacă am fost mare pe pământ, uită-te acum ce sunt!
— Brâncovene, măsoară-ţi vorbele! Sunteţi toţi pedepsiţi la moarte; nici unul din neamul tău nu va scăpa cu viaţă.
— Cum o vrea Dumnezeu. Viaţa noastră e în mâna ta…
Un muezin (sau strigătorul din turla geamiii, care vesteşte mahomedanilor ora rugăciunii) înaintă, făcu trei plecăciuni şi zise:
— Stăpâne, noi avem un obicei, anume că osânditul poate fi iertat, dacă îşi schimbă legea şi se dă la sfânta noastră credinţă.
— Brâncoveneleapădă-te de câineasca ta credinţă creştinească şi îmbrăţişează credinţa noastră, împreună cu fiii tăi, ca să trăiţi şi să fiţi liberi!
— Mai bine să se stingă neamul meu, decât să mă lepăd de sfânta mea credinţă!
— Atunci, pregătiţi-vă de moarte!strigă sultanul încruntându-se.
Şi porunci ca să pună mâna întâi pe Văcărescu.
— Fă-te turc şi leapădă-te de stăpânul tău, ca să fii şi bogat, şi fericit!
— Un Văcărescu nu îşi trădează domnul şi biserica! strigă acesta.