👤
Gaboi5
a fost răspuns

intrepertati apartenenta la genul liric a poeziei ce te legeni

Răspuns :

Pai începi prin a defini genul liric: OPERA LIRICA ESTE OPERA IN CARE AUTORUL ISI TRANSMITE GÂNDURILE,IDEILE, SENTIMENTELE IN MOD DIRECT. Textul "ce te legeni" de M.Eminescu apartine genului liric. Cu alineat: In primul rand , in text este prezent eul liric, acesta isi face prezența prin verbele si pronumele de persoana I si aII-a:(exemple->nu stiu poezia)
In al doile rand, in text avem limbaj expresiv, acesta este dat e figuri de stil si imagini artistice. Avem imagini vizuale:(exemple ), imagini dimanice*de miscare*(exemple), deasemenea, avem si epitete: (exemple), comparatii(exemple)
In concluzie, textul "ce te legeni" de m.eminescu este o operă lirica.
P.S: daca am mai gresit cate o litera scuze, m-am grăbit si sper ca ti-am fost de ajutor
Genul liric cuprinde totalitatea operelor in versuri in care autorul isi exprima in mod direct gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul figurilor de stil si a imaginilor artistice.
 Consider ca poezia "Ce te legeni..." de Mihai Eminescu apartine genului liric.
In primul rand, este o creatie lirica, intrucat Eminescu isi exprima in mod direct sentimentele de dragoste pentru natura, starea de melancolie provocata de scurgerea ireversibila a timpului.Pe parcursul operei, sunt prezente figuri de stil precum: comparatii:"se duc ca clipele",personificari:"Si ma lasa pustiit,/Vestejit si amortit /Si cu doru-mi singurel.."
In al doilea rand, sunt prezente elemente de versificatie sau prozodie: ritmul este trohaic, masura versului este de 7-8 silabe, iar rima este imperecheata.
 Prin urmare, poezia "Ce te legeni..." de Mihai Eminescu apartine genului liric.