👤
Leyland4
a fost răspuns

va rog frumos e urgent. ....vreau rezolvarea completa pentru aceasta expresie. daca nu intelegeti ceva va rog sa ma intrebati. Multumesc!

Va Rog Frumos E Urgent Vreau Rezolvarea Completa Pentru Aceasta Expresie Daca Nu Intelegeti Ceva Va Rog Sa Ma Intrebati Multumesc class=

Răspuns :

Aduci la acelasi numitor in prima paranteza numitorul comun este x(x-2)(x+2)=x(x²-4) , iar impartirea o treci in inmultire prin intoarcerea fractiei
Deci o sa ai:
E(x)= {[x(x+2)-2(x-2)(x+2)+x(x-2)]/ x(x²-4) }* x(x²-4)/4 simplificam x(x²-4) (numitorul de la prima paranteza cu numaratorul de la adoua paranteza
Desfacem parantezele si adunam termenii de acelasi fel:
E(x)= [ x²+2x-2(x²-4)+ x²-2x]/4
E(x)=(2x²-2x²+8)/4
E(x)=8/4=2 deci oricare at fi x relatia are valoare 2