Răspuns :
Salut!
*** Pentru a stabili corect funcția sintactică a pronumelor relative, delimitați fraza în propoziții.
- Cine seamănă vânt ¹/culege furtună.²/
cine - f.s. subiect, exprimat prin pronume relativ, caz N; (cine seamănă vânt? ... cine = de exemplu Ion: Ion seamănă vânt.)
- Nu știu ¹/(ce) a devenit prietenul tău.²/
ce - f.s nume predicativ exprimat prin pronume relativ, caz N, formează predicatul nominal împreună cu verbul copulativ "a devenit".
- Oala ¹/(al cărei) capac l-am ridicat ²/era albastră.¹/
al cărei - f.s. atribut pronominsl genitival, exprimat prin pronume relativ, caz G; (al cui capac?)
- Nu știe nici el ¹/a cui e cartea.²/
a cui - f.s. nume predicativ, exprimat prin pronume relativ, caz G, formează predicatul nominal "a cui e" împreună cu verbul copulativ "a fi" ("e")
- Mă voi gândi ¹/(cui) s-o dau.²/
cui - f.s. complement indirect, exprimat prin pronume relativ, caz D.: (cui dau? ... lui "cui" - lui Ion.)
- Sfătuieşte-mă ¹/(pe care) să-l aleg.²/
pe care - complement direct, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (pe cine să aleg?)
- Nu ştia ¹/(pentru cine) este scrisoarea.²/
pentru cine - f.s nume predicativ exprimat prin pronume relativ, caz Ac.
- A plecat și omul ¹/(de care) a fost ajutat.²/
de care - f.s. complement de agent, exprimat prin pronume relativ, caz Ac.(de către cine a fost ajutat?)
- Nu inţeleg ¹/(despre ce) vorbești.²/
- despre ce - f.s. complement prepozițional (fostul complement indirect în acuzativ), exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (despre ce vorbești? ... despre ce = despre școală, de exemplu)
- Se apropie ziua¹/ (în care) ne vom revedea.²
în care - f.s. circumstanţial de timp, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (când ne vom revedea? ... în care = în 22 martie)
- Acesta este copacul ¹/(sub care) ne vom adăposti.²/
sub care - f.s. circumstanţial de loc, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (unde ne vom adăposti? ... sub care = sub copac).