👤
a fost răspuns

Precizati cazul si functia sintactica a pronumelor relative din textele:
Cine seamana vant culege furtuna.(cine )
Nu stiu ce a devenit prietenul tau.(ce)
Oala al carei capac l-am ridicat era albastra.(al carei)
Nu stie nici el a cui e cartea.(a cui)
Ma voi gandi cui s-o dau.(cui)
Sfatuieste-ma pe care sa-l aleg.(pe care)
Nu stia pentru cine este scrisoarea.(pentru cine)
A plecat si omul de care a fost ajutat.( de care)
Nu inteleg despre ce vorbesti.(despre ce)
Se apropie ziua in care ne vom revedea.(in care)
Acesta este copacul sub care ne vom adaposti.(sub care)

Răspuns :

Danait

Salut!

*** Pentru a stabili corect funcția sintactică a pronumelor relative, delimitați fraza în propoziții.

• Cine seamănă vânt ¹/culege furtună.²/

cine - f.s. subiect, exprimat prin pronume relativ, caz N; (cine seamănă vânt? ... cine = de exemplu Ion: Ion seamănă vânt.)

• Nu știu ¹/(ce) a devenit prietenul tău.²/

ce - f.s nume predicativ exprimat prin pronume relativ, caz N, formează predicatul nominal împreună cu verbul copulativ "a devenit".

• Oala ¹/(al cărei) capac l-am ridicat ²/era albastră.¹/

al cărei - f.s. atribut pronominsl genitival, exprimat prin pronume relativ, caz G; (al cui capac?)

• Nu știe nici el ¹/a cui e cartea.²/

a cui - f.s. nume predicativ, exprimat prin pronume relativ, caz G, formează predicatul nominal "a cui e" împreună cu verbul copulativ "a fi" ("e")

• Mă voi gândi ¹/(cui) s-o dau.²/

cui - f.s. complement indirect, exprimat prin pronume relativ, caz D.: (cui dau? ... lui "cui" - lui Ion.)

• Sfătuieşte-mă ¹/(pe care) -l aleg.²/

pe care - complement direct, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (pe cine să aleg?)

• Nu ştia ¹/(pentru cine) este scrisoarea.²/

pentru cine - f.s nume predicativ exprimat prin pronume relativ, caz Ac.

• A plecat și omul ¹/(de care) a fost ajutat.²/

de care - f.s. complement de agent, exprimat prin pronume relativ, caz Ac.(de către cine a fost ajutat?)

• Nu inţeleg ¹/(despre ce) vorbești.²/

• despre ce - f.s. complement prepozițional (fostul complement indirect în acuzativ), exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (despre ce vorbești? ... despre ce = despre școală, de exemplu)

• Se apropie ziua¹/ (în care) ne vom revedea

în care - f.s. circumstanţial de timp, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (când ne vom revedea? ... în care = în 22 martie)

• Acesta este copacul ¹/(sub care) ne vom adăposti.²/

sub care - f.s. circumstanţial de loc, exprimat prin pronume relativ, caz Ac. (unde ne vom adăposti? ... sub care = sub copac).