👤
Botaroland
a fost răspuns

I.Transcrie propozitia principala si propozitia subordonata din frazele urmatoare precizand felul subordonatei:

1.Toata nadejdea lor era ca vor avea intr-o zi un copil.
2.Atunci , imparatul a inceput sa-i fagaduiasca toate bunurile din lume.
3.Ziua de nunta a fratelui, pe care o asteptasera vreme indelungata, sosi.
4.Se parea ca umbla pe o campie verde si frumoasa.
5.George isi aduse aminte apoi sa iasa in lume.
6.Iapa cea salbatica era cum isi dorea imparatul de atata vreme.
7.Fata cea mica insa nu voia sa se duca in niciun chip.

II.Transcrie cate doa propozitii subordonate din frazele urmatoare, precizand felul acestora:

1.In caea dupa-amiaza de vara, se stia ca , plimbandu-te mult pe strada, te poti confrunta cu o canicula teribila, incat sanatatea ta sa fie in pericol.
2.Intrebarea noastra era, in acele momente, cum sa ajungem la aeroportul de la marginea orasului , cu toate ca eram intr-o intarziere de cateva ore.
3.Nu au aflat inca si nu vor afla prea curand raspunsul la intrebarea unde isi vor petrece zilele de vacanta in acest an, daca parintii lor nu vor dori dezvaluirea secretului.
4.Mergand spre magazinul din centrul orasului, ca sa cumpere toate lucrurile despre care ii spusesera bunicii, Dan descoperise panicat ca nu mai avea niciun ban la el.
5.Din pricina ca nu ti-ai asumat niciodata curajul de a le face morala la nevoie, te gandesti acum ca nu mai are niciun rost sa le corectezi comportamentul.
6.In caz ca timpul iti va permite un ocol de cativa kilometri , da-ne ocazia sa te felicitam pentru rezultatele tale excelente.
7.Contrar parerii oamenilor din sat, Maria a devenit ce si-a propus, macar ca nici parintii nu i-ar fi dat vreo sansa.
8.Spunandu-i ca nu trebuie sa se ingrijoreze pentru parintii nostri, mai degraba i-ai dat de banuit.

Răspuns :

I. 1.Toata nadejdea lor era 1/ ca vor avea intr-o zi un copil 2/ P1:PP P2:PR
2.Atunci , imparatul a inceput 1/ sa-i fagaduiasca toate bunurile din lume2/ P1:PP P2:CD
3.Ziua de nunta a fratelui 1/, pe care o asteptasera vreme indelungata 2/, sosi 1/. P1:PP P2:ATR
4.Se parea 1/ ca umbla pe o campie verde si frumoasa 2/. P1:PP P2:PR
5.George isi aduse aminte apoi 1/sa iasa in lume 2/. P1:PP P2:CI
6.Iapa cea salbatica era 1/ cum isi dorea imparatul de atata vreme 2/. P1:PP P2:PR
7.Fata cea mica insa nu voia 1/ sa se duca in niciun chip 2/. P1:PP P2:CD

II.
1.In acea dupa-amiaza de vara, se stia 1/ ca , plimbandu-te mult pe strada, te poti confrunta cu o canicula teribila 2/, incat sanatatea ta sa fie in pericol 3/. P1:PP P2:SB P3:ATR (cred aici nu-s sigura) sau SB
2.Intrebarea noastra era, in acele momente 1/ , cum sa ajungem la aeroportul de la marginea orasului , cu toate 2/ ca eram intr-o intarziere de cateva ore.3/ P1:PP P2:PR P3:CI
3.Nu au aflat inca 1/ si nu vor afla prea curand raspunsul la intrebarea 2/unde isi vor petrece zilele de vacanta in acest an,3/ daca parintii lor nu vor dori dezvaluirea secretului.4/ P1:PP P2:PP P3:CD P4:CI
4.Mergand spre magazinul din centrul orasului 1/, ca sa cumpere toate lucrurile2/ despre care ii spusesera bunicii 3/, Dan descoperise panicat 1/ ca nu mai avea niciun ban la el 4/. P1:PP P2:CI P3:ATR P4:CD
5.Din pricina 1/ ca nu ti-ai asumat niciodata curajul de a le face morala la nevoie 2/, te gandesti acum 1/ca nu mai are niciun rost 3/ sa le corectezi comportamentul.4/ P1:PP P2:ATR P3:CI P4:SB
6.In caz ca timpul iti va permite un ocol de cativa kilometri 1/, da-ne ocazia 2/ sa te felicitam pentru rezultatele tale excelente.3/ P1:CI P2:PP P3:ATR
7.Contrar parerii oamenilor din sat, Maria a devenit 1/ce si-a propus, 2/macar ca nici parintii nu i-ar fi dat vreo sansa 3/ P1:PP P2:PR P3:PP(CRED)
8.Spunandu-i ca nu trebuie 1/ sa se ingrijoreze pentru parintii nostri 2/, mai degraba i-ai dat de banuit 3/. P1:PP P2:SB P3: NU STIU
Sper ca te-am ajutat daca am gresit ceva sper sa nu te superi eu am încercat :)))