Răspuns :
Faptul ca ninsese inainte de sfarsitu lui noiembrie/1 ii daduse toamnei o stralucire noua./2Bolta de frunze nu lasase neaua/3 sa ajunga jos,/4 dar strazilefusesera eliberate de troiene de catre lucratori/5si erau readuse de ei la mizerabila lor umezeala noroioasa ./6 M-am gandit ca la periferie/7 zapada trebuie/8 sa reziste/9 si mi-a convenit/10 cand am aflat/11 ca era necesar/12 sa inlocuiesc un coleg/13 si sa aduc un transport de carti preluae de biblioeca noastra de la un depozit marginas./14
Predicatele : ninsese-verbal; daduse-verbal; lasase-verbal; sa ajunga-verbal; fusesera-verbal; erau readuse-nominal; am gindit-verbal; trebuie-verbal; sa rezistte-verbal; a convenit-verbal; am aflat-verbal; era necesar-nominal; sa inlocuiesc-verbal; sa aduc - verbal.
ninsese-verb predicativ,tranzitiv,conjugarea 3,diateza activa,modul indicativ,aspectul mai mult ca perfectul,timpul trecut,functia sintactica de pred verbal
Prop 1-principala, 2-subordonata
Prop 3-principala, 4-subordonata,5-principala(coordonata la 3),6-subordonata
Prop 7-principala,iar restu pina la 14-subordonate la prop 7
Sper ca te-am ajutat,ca deja ma dor miinile de atita scris.Succes.
Predicatele : ninsese-verbal; daduse-verbal; lasase-verbal; sa ajunga-verbal; fusesera-verbal; erau readuse-nominal; am gindit-verbal; trebuie-verbal; sa rezistte-verbal; a convenit-verbal; am aflat-verbal; era necesar-nominal; sa inlocuiesc-verbal; sa aduc - verbal.
ninsese-verb predicativ,tranzitiv,conjugarea 3,diateza activa,modul indicativ,aspectul mai mult ca perfectul,timpul trecut,functia sintactica de pred verbal
Prop 1-principala, 2-subordonata
Prop 3-principala, 4-subordonata,5-principala(coordonata la 3),6-subordonata
Prop 7-principala,iar restu pina la 14-subordonate la prop 7
Sper ca te-am ajutat,ca deja ma dor miinile de atita scris.Succes.