👤
St10
a fost răspuns

cum demonstrez ca o opera apartine la specia numita fabula, va rog sa fie detaliat imi trebuie pentru examen, dau 15 puncte si coroana.

Răspuns :

mai intai scrii definitia fabulei apoi ipoteza ( opera ... de ... apartine speciei fabula deoarece prezinta toate caracteristicile unei astfel de lucrari)
apoi argumentele ( 4 obligatoriu )
in primul rand , poezia / textul apartine genului epic , deoarece este povestita o intamplare pusa insa pe seama animalelor/obiectelor ( depinde de caz ) iar firul narativ se desprinde implicit din dialogul dintre personaje ( de cele mai multe ori) caci scrierea este conceputa ca o mica sceneta cu putine personaje , fiecare individualizat de la incepu de catre narator . ( apoi povestesti actiunea fabulei )
in al doilea rand , fiecarui personaj ii este asociata o categorie de oameni ( si aici vorbesti despre personaje si categoriile sociale pe care le reprezinta ) , de obicei acestea sunt prezentate in antiteza si trenuie insistat pe asta 
de asemenea , morala fabulei evidentiaza ... ( si vorbesti despre morala )
in plus , observam valoarea expresiva a versificatiei ( si vorbesti despre rima masura , ritm )
in concluzie , reunind elementele de mai sus am demonstrat ca opera ... este o fabula 
P.S - trasaturi pe care trebuie sa le ai invedere cand faci argumentarea si trebuie incluse in ea ( depinde de tipul fabulei , poti sa le pui in arice argument vrei din nou depinde de situatie )
          - fabula are caracter social , politic , satiric , polemic
          - partea narativa cuprinde povestirea alegorica a faptelor 
          - actiunea este concisa , dinamica 
          - obiectele sau fiintele personificate sunt folosite ca masti si ascund trasaturi specifice unor categorii de oameni 
          - dialogul este bine reprezentat , replicile sunt vii , se desfasoara cu spontaneitate 
          - personificarea este figura predominanta pentru metaforizarea adevarului 
          - personajele sunt individualizate
          - numele personajelor sunt sugestive
          comicul este realizat prin intermediul contrastului dintre aparenta si esenta
          - morala intotdeauna este bine structurata 
P.S.S- fiecare argument pe care ti l-am dat trebuie dezvoltat prin adaugarea acestor tarsaturi