Răspuns :
Varianta 1
(9x+3)/2 = (4x-3)/3
3(9x+3) = 2(4x-3)
27x+9 = 8x-6
19x = -15
x = - 15/19
Varianta 2
x+3/2 = 4x-3/3
6x+3=24x-3
18x=6
3x=1
x=1/3
(9x+3)/2 = (4x-3)/3
3(9x+3) = 2(4x-3)
27x+9 = 8x-6
19x = -15
x = - 15/19
Varianta 2
x+3/2 = 4x-3/3
6x+3=24x-3
18x=6
3x=1
x=1/3
Variantă (cu o oarecare aderență la realitate).
(x+3)/2 = (4x-3)/3
Folosim produsul extremilor = produsul mezilor și rezultă:
3x+9 = 8x - 6
Separăm necunoscuta în membrul drept :
9 + 6 = 8x - 3x ⇔ 15 = 5x ⇔ 5x = 15 ⇔ x = 15:5 ⇔ x = 3
(x+3)/2 = (4x-3)/3
Folosim produsul extremilor = produsul mezilor și rezultă:
3x+9 = 8x - 6
Separăm necunoscuta în membrul drept :
9 + 6 = 8x - 3x ⇔ 15 = 5x ⇔ 5x = 15 ⇔ x = 15:5 ⇔ x = 3