👤
a fost răspuns

Analizati verbele din textul urmator,indicând si functia lor sintactică:
" Faptul ca ninsese inainte de sfarsitul lui noiembrie ii dăduse toamnei o strălucire noua. Bolta de frunze nu lăsase neaua sa ajunga jos, dar străzile fuseseră eliberate de troiene de către lucrători si erau readuse de ei la mizerabila lor umezeală noroiasa.M.am gandit ca la periferie zăpadă trebuie Sa reziste si mi.a convenit cand am aflat ca era necesar sa înlocuiesc un coleg si sa aduc un transport de carti preluate de biblioteca noastră de la un depozit marginas.

Răspuns :

ninsese=verb predicativ impersonal, conjugarea a 3a, mod indicativ, timp mai mult ca perfect, diateza activa, f.s.(prescurtarea de la functia sintactica) de Predicat verbal
daduse=verb predicativ personal, conjugarea 1, mod indicativ, timp mai mult ca perfect, persoana a 3a, nr singular, diateza pasiva, f.s. de Predicat verbal
nu lasase=verb predicativ personal, forma negativa, conjugarea 1, mod indicativ, timp mai mult ca perfect, persoana a 3a, nr singular, diateza activa, f.s de Predicat verbal
sa ajunga=verb predicativ personal, conjugarea a 3a, mod conjunctiv, timp prezent, persoana a 3a, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal
fusesera=verb predicativ personal, cnjugarea a 4a, mod indicativ, timp mai mult ca perfect, persoana a 3a, nr plural, diateza pasiva, f.s. de Predicat verbal
erau readuse=verb copulativ, conjugarea a 4a, mod indicativ, timp prezent, persoana a 3a, nr plural, diateza pasiva; "readuse":nume predicativ exprimat prin adverb de mod; f.s. de Predicat nominal
m-am gandit=verb predicativ personal, conjugarea a 4a, mod indicativ, timp perfect compus, persoana 1, nr singular, diateza reflexiva, f.s. de Predicat verbal
trebuie=verb intranzitiv
sa reziste=verb predicativ personal, conjugarea 1, mod conjunctiv, timp prezent, persoana a 3, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal
a convenit=verb predicativ personal, conjugarea a 4a, modul indicativ, timpul perfect compus, persoana a3a, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal
am aflat=verb predicativ personal, conjugarea1, mod indicativ, timp perfect compus, persoana 1, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal
era necesar=verb copulativ, conjugareaa a4a, mod indicativ, timp imperfect, persoana a3a, nr singular, diateza activa; "necesar":nume predicativ exprimat prin adverb de mod; f.s. de Predicat nominal
sa inlocuiesc=verb predicativ personal, conjugarea a 4a, mod conjunctiv, timp prezent, persoana 1, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal
sa aduc=verb predicativ personal, conjugarea a 4a, mod conjunctiv, timp prezent, persoana 1, nr singular, diateza activa, f.s. de Predicat verbal