Notăm cu a, b și c cele trei numere naturale. Avem
a+b = 40 ⇒ a = 40 - b
b+c = 46 ⇒ c = 46 - b
a+c = 42 ⇒ c = 42 - a
din ultimele două ecuații rezultă că 46 - b = 42 - a. Îl înlocuim pe a în această ecuației cu valoare lui obținută din prima ecuație. Așadar,
46 - b = 42 - (40 - b)
46 - b = 42 - 40 + b | +b
46 - b + b = 42 - 40 + b +b
46 = 2 + 2b | - 2
44 = 2b
b = 22
Dacă b este 22, atunci
a = 40 - 22 = 18, iar
c = 42 - a = 42 - 18 = 24
Verificare:
a+b=18 + 22 = 40
b+c= 22 + 24 = 46
a+c=18 + 24 = 42