ok deci tu ai 2x/5=5y/3=3z/2
iei primele 2 fractii si le egalezi adica 2x/5=5y/3
inmultesti mezii cu extremii adica 2x•3=5y•5 si obtii 6x=25y
in functie de y il scoti pe x adica x=25y/6
acum iei ultimele 2 fractii si scrii ca 5y/3=3z/2
faci la fel ca inainte adica 5y•2=3z•3 si obtii 10y=9z
il scoti pe y in functie de z adica y=9z/10
acum il poti scrie pe x astfel x=[25•(9z/10)]/6
poti simplifica cu 5 ce e in paranteza patrata si ai:
x=[5•(9z/2)]6=(45•z/2)/6=45z/12=15•z/4
dupa ce ai facut asta inlocuiesti in ecuatia x+y+z=226
15z/4+9z/10+z=226 de aici o sa afli z
aduci la acelasi numitor, adica 20 aici si ai
75z/20+18z/20+20z/20=226
113z/20=226 de aici z=40
acum vei afla y din relatia y=9z/10 adica y=360/10=36
si in final afli x din x=25y/6 adica x=(25•36)/6=25•6=150