👤
Karinaaaa
a fost răspuns

O compunere prin care sa demonstrez ca poezia peste varfuri apartine genului liric.

Răspuns :

Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice scrise in versuri, in care ideile, sentimentele si starlie sufletesti sunt exprimate in mod direct. Eul liric isi face simtita prezenta prin verbe la persoana I singular, pronume personale, persoana I singular (eu, mine, ma, m, mie, imi, mi), pronume si adjective pronominale posesive, persoana I singular sau plural
          Poezia ,,Peste Varfuri'' de Mihai Eminescu apartine genului liric, avand toate trasaturile acestuia.
          In primul rand, poezia este lirica prin prezenta eului liric, ale carui marci apar in text prin verbele si pronumele la persoana I singular, dintre care se evidentiaza  pronumele și adjectivele pronominale de pers. I ,,mi” si ,,mine” - ,,Sufletu-mi nemangaiet'' , ,,Pentru mïne vreodata?'', dar si verbele de persoana I: ,,-ntorn” - ,,Inima-mi spre tine intorn?''.
         In al doilea rand, poezia transmite in mod direct starile si sentimentele de tristete si durere  ale eului liric, prin intermediul unui limbaj figurat ,,mai încet, tot mai încet'', ,,sufletu-mi nemângâiet'', ,,dor de moarte'', dar si a unor imagini artistice vizuale cum ar fi ,,dulce corn'', ,, sufletu-mi nemângâiet'' si auditive ,,melancolic cornul sună”.            
         In al treilea rand, modul de expunere predominant este descrierea.
         De asemenea, titlul este foarte sugestiv, format din substantivul ,,varfuri'' care poate sugera nesiguranta, tristetea. Titlul poate fi si o metafora cu sensul de timp, de scurgerea timpului, care la Eminescu este mereu efemer.
         In concluzie, poezia data apartine genului liric.
In opinia mea ,poezia "Peste varfuri" de Mihai Eminescu apartine genului liric,in care eul liric isi exprima in mod direct trairi , sentimente ,creând imagini artisctice cu ajutorul figurilor de stil. In primul rand ,apar marci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric :adresarile directe prin substantive in cazul vocativ , verbe si forme pronominale la pers.a I si II :"Inima-mi spre tine intorn? " ,iar poetul isi exprima sentimentele de duiosie si tristete. In al doilea rand , poezia are ca mod predominant descrierea. In concluzie,poezia"Peste varfuri" de Eminescu apartine genului liric conform celor redate mai sus.