👤
a fost răspuns

Daca 2x^2+x-6=(x+a) (2x-b), aflati a^2+b^2.

Răspuns :

rezolvam ecuatia
2x²+x-6=0
 Δ=25; √Δ=5
x1=(-1-5)/4=-3/2
x2=(-1+5)/4=1
 deci expresia se poate descompune
2x^2+x-6=2 ( x- (-3/2) (x-1)=2(x+3/2) (x-1)

 materie de clasa  a 9-a si poate chiar a 11-a , descompunerea polinoamelor; forma canonica (in stanga) si forma algebrica (in dreapta)

2(x+3/2) (x-1)=[2(2x+3)/2 ]*(x-1)=(2x+3)(x-1)
deci
(2x+3)(x-1)=(x+a)(2x-b)=(2x-b)(x+a)
3=-b
-1=a
nu conteaza semnele ca le ridicam la patrat
b²=9
a²=1
a²+b²=10, cerinta