Răspuns :
Ma intremam anevoie dintr-o boala grea si medicii
staruiau sa schimb aerul. Mi-am adus aminte de varul Dionis, care stapanea o mosie pe plaiurile Buzaului.
1.ma intremam=indicativ, imperfect.
staruiau=indcativ, imperfect.
stapanea=indicativ, imperfect.
2.locutiunea este "mi-am adus aminte" , sper ca te descurci sa o analizezi.
3.Fara sa-l mai vestesc, m-am suit dimineata in tren .......
sa vestesc=verb predicativ, tranzitiv, persoana I, diateza reflexiva, conjugarea a IV-a, mod conjunctiv, timp prezent.
4."a fi"(as fi vrut)=verb auxiliar
"a fi"(eram crescut)=verb predicativ
5."a trebuit"
6.povestindu-mi=gerunziu.
se caina=indicativ, imperfect.
as fi vrut=conditional-optativ, perfect.
sa aflu=conjunctiv, prezent.
e=indicativ, prezent.
are sa spuie=viitor popular cred... scrie doar viitor daca nu stii nici tu.
trebuie=indicativ, prezent.
sa ma culc=conjunctiv,prezent.
7.Nu am nicio idee... crezi ca te poti descurca? Daca nu, ma straduiesc si fac eu ceva, raspunde in comentariu si spune-mi :I.
Sper ca te-am ajutat!
1.ma intremam=indicativ, imperfect.
staruiau=indcativ, imperfect.
stapanea=indicativ, imperfect.
2.locutiunea este "mi-am adus aminte" , sper ca te descurci sa o analizezi.
3.Fara sa-l mai vestesc, m-am suit dimineata in tren .......
sa vestesc=verb predicativ, tranzitiv, persoana I, diateza reflexiva, conjugarea a IV-a, mod conjunctiv, timp prezent.
4."a fi"(as fi vrut)=verb auxiliar
"a fi"(eram crescut)=verb predicativ
5."a trebuit"
6.povestindu-mi=gerunziu.
se caina=indicativ, imperfect.
as fi vrut=conditional-optativ, perfect.
sa aflu=conjunctiv, prezent.
e=indicativ, prezent.
are sa spuie=viitor popular cred... scrie doar viitor daca nu stii nici tu.
trebuie=indicativ, prezent.
sa ma culc=conjunctiv,prezent.
7.Nu am nicio idee... crezi ca te poti descurca? Daca nu, ma straduiesc si fac eu ceva, raspunde in comentariu si spune-mi :I.
Sper ca te-am ajutat!
1).Verbele la mod indicativ din primul alineat: mă întreman - imperfect ,stăruiau-imperfect ,(nu) călcasem - perfectul compus formă negativă ,petreceam-imperfect.
NOTĂ- nu-mi dau seama exact unde încep/se termină alineatele deoarece textul nu este scris sub formă de alineat.
Verbele la imperfect sunt folosite în expozițiune ( mă refer la momentele subiectului) ,imperfectul este timpul folosit în povestire.
2) Locuțiunea verbală din text : "mi-am adus aminte"- îndeplinește rolul verbului --a-și aminti- ,în cazul acesta - mi-am amintit -.
Verbul care intră în componența locuțiunii verbale are rolul gramatical de a preciza persoana - în cazul nostru este persoana I , de a preciza timpul ,în cazul
nostru este imperfect , de a preciza modul,în cazul nostru este indicativ.
3) Primul verb din al doilea alineat. Sub rezerva menționată ,adică nu-mi dau seama din textul scris de tine cum sunt alineatele , bănuiesc că este vorba despre verbul
să (l) vestesc - verb predicativ,conjugarea a IV-a,modul conjunctiv prezent ,funcție sintactică de predicat verbal.
4) eram ( la capătul călătoriei ) - verb predicativ,conjugarea a IV-a,indicativ ,imperfect ,persoana I ,fc-ție sintactică de predicat verbal.
(nu) era (acasă) - verb predicativ,conjugarea a IV-a ,indicativ,imperfect,pers. a III-a ,fc-țe sint. de predicat verbal.
eram(crescuți)- verb auxiliar cu care se construiește diateza pasivă.
5) Verbul impersonal din text - a trebuit ( să stăruiesc)
NOTĂ- nu-mi dau seama exact unde încep/se termină alineatele deoarece textul nu este scris sub formă de alineat.
Verbele la imperfect sunt folosite în expozițiune ( mă refer la momentele subiectului) ,imperfectul este timpul folosit în povestire.
2) Locuțiunea verbală din text : "mi-am adus aminte"- îndeplinește rolul verbului --a-și aminti- ,în cazul acesta - mi-am amintit -.
Verbul care intră în componența locuțiunii verbale are rolul gramatical de a preciza persoana - în cazul nostru este persoana I , de a preciza timpul ,în cazul
nostru este imperfect , de a preciza modul,în cazul nostru este indicativ.
3) Primul verb din al doilea alineat. Sub rezerva menționată ,adică nu-mi dau seama din textul scris de tine cum sunt alineatele , bănuiesc că este vorba despre verbul
să (l) vestesc - verb predicativ,conjugarea a IV-a,modul conjunctiv prezent ,funcție sintactică de predicat verbal.
4) eram ( la capătul călătoriei ) - verb predicativ,conjugarea a IV-a,indicativ ,imperfect ,persoana I ,fc-ție sintactică de predicat verbal.
(nu) era (acasă) - verb predicativ,conjugarea a IV-a ,indicativ,imperfect,pers. a III-a ,fc-țe sint. de predicat verbal.
eram(crescuți)- verb auxiliar cu care se construiește diateza pasivă.
5) Verbul impersonal din text - a trebuit ( să stăruiesc)