👤
a fost răspuns

Poezia  <<Din valurile vremii... >> de Mihai Eminescu
De raspuns la intrebari:
5.Comentati portretul fizic si moral a iubitei.
6.Comentati imaginile textuale.
7.Determinati epostazele a eului liric.
8.Comentati doua figuri de stil tema si mesajul cheie.

Răspuns :

a)Frumusetea iubitei este reprezentata de figurile de stil "parul lung,balai","fata stravezie","zambetul dulce","chip aievea" etc.
b)Imaginile artistice din text sunt folosite pentru a descrie frumusetea iubitei si intamplarile din visul eului liric.
c)elementele pronominale de persoana I :"mea","mei","ma","-mi" etc.
elementele pronominale de persoana a II-a :"tau","te","ta","ti-","-ti" etc.
d)"zambetul tau dulce"-arata iubirea eului fata de iubita,admiratia fata de ea, descrie frumusetea ei.
"trista amintire"-ne arata ca iubita este doar un vis, imaginatia eului , exprima faptul ca visul s-a terminat si ea a ramas decat o amintire in mintea lui.
Tema este iubirea, evidentiata prin imaginile si figurile de stil folosite de eul liric.
1. Comentati portretul fizic si moral a iubitei.
     Din punct de vedere fizic, poetul o descrie cu ajutorul epitetelor si comparatiilor ,,Cu bratele de marmur, cu parul lung, balai / si fata stravezie ca fata albei ceri''.
    Din punct de vedere moral, poetul o considera o femeie extraordinara din moment ce afirma ca este ,,Femeie intre stele si stea intre femei''. Prin aceasta metafora poetul scoate in evidenta perfectiunea acestei femei.

2. Comentati imaginile textuale.
      Poetul pune accent pe imaginile vizuale atunci cand descrie venirea iubitei, si parca face un efort in a-si aminti imaginea iubitei „Din valurile vremii, iubita mea, răsai / Cu braţele de marmur, cu părul lung, bălai”. 

3. Determinati ipostazele a eului liric.
         Prin numeroasele puncte de suspensie este redata melancolia eului liric fata de timpul trecut ce nu se mai poate intoarce.
De asemenea eul liric isi face prezenta aparitia prin utilizarea verbului la persoana a II-a singular, modul imperativ „rasai”.

4. Comentati doua figuri de stil,  tema si mesajul cheie.
a. Figuri de stil
- repetitia: „aproape, mai aproape” este folosita pentru accentuarea situatiei
- din
 metafora „iubite inger scump” ne dam seama cat de indragostit a fost poetul de aceasta persoana
b. Tema
     Tema poeziei este dragostea, dar o dragoste apusa, ce nu se mai poate intoarce. Se citeste clar acest 
lucru in regretele poetului ,,De ma gasesc iar singur cu bratele in jos / in trista amintire a visului frumos...''
c. Mesajul
      Mesajul cheie il reprezinta regretele, durerea si tristetea din sufletul sau, si-i transmite faptul ca va fi mereu in visele lui si  in inima sa. Neimplinirea acestei iubiri este redata prin versul ,,i
n ochii fericirii ma uit pierdut si plang”.