Răspuns :
p+s=5 lei
s+c=7 lei
p+c=6 lei
s-p=1 leu=>s=p+1=>
p+p+1=5 =>2p=4 =>p=2
s=p+1=2+1=3
s+c=7
3+c=7
c=4
p=pix=2 lei
s=stilou=3 lei
c=caiet=4 lei
s+c=7 lei
p+c=6 lei
s-p=1 leu=>s=p+1=>
p+p+1=5 =>2p=4 =>p=2
s=p+1=2+1=3
s+c=7
3+c=7
c=4
p=pix=2 lei
s=stilou=3 lei
c=caiet=4 lei
Notăm :
p - prețul pixului ;
s - prețul stiloului ;
c - prețul caietului .
p + s = 5 (1)
s + c = 7 (2)
p + c = 6 (3)
Adunăm aceste 3 relații, termen cu termen, și obținem:
p+s+s+c+p+c = 5+7+6 ⇒ 2p + 2s + 2 c = 18 ⇒ 2(p+s+c) =18 |:2 ⇒
⇒ p + s + c = 9 (4)
Substituim (înlocuim) p+s =5 din relația (1) în relația (4) și rezultă:
5 + c = 9 ⇒ c = 4 lei
Substituim s + c = 7 din relația (2) în relația (4) și rezultă:
p+7 = 9 ⇒ p = 2 lei.
Substituim p = 2 în relația (1) și rezultă 2 + s = 5 ⇒ s =3 lei.
Deci: pixul costă 2 lei, stiloul costă 3 lei, caietul costă 4 lei.
p - prețul pixului ;
s - prețul stiloului ;
c - prețul caietului .
p + s = 5 (1)
s + c = 7 (2)
p + c = 6 (3)
Adunăm aceste 3 relații, termen cu termen, și obținem:
p+s+s+c+p+c = 5+7+6 ⇒ 2p + 2s + 2 c = 18 ⇒ 2(p+s+c) =18 |:2 ⇒
⇒ p + s + c = 9 (4)
Substituim (înlocuim) p+s =5 din relația (1) în relația (4) și rezultă:
5 + c = 9 ⇒ c = 4 lei
Substituim s + c = 7 din relația (2) în relația (4) și rezultă:
p+7 = 9 ⇒ p = 2 lei.
Substituim p = 2 în relația (1) și rezultă 2 + s = 5 ⇒ s =3 lei.
Deci: pixul costă 2 lei, stiloul costă 3 lei, caietul costă 4 lei.