Răspuns :
Dialogul nu este formulat corect,deoarece daca o persoana are de 4 ori mai multe pere decat altcineva,clar ca prima persoana are mai multe,si daca mai pune inca 15 clar ca nu sunt la fel!
Daca dialogul ar fi fost asa:
-Am cules de 4 ori mai putine pere decat ai cules tu!Daca mai culegeam si eu 15 pere,atunci aveam amandoi acelasi numar de pere!
Atunci problema ar fi aratat in felul urmator:
Andrei si Bianca au fost impreuna la cules de pere.Andrei a cules de 4 ori mai putine pere ca Bianca,iar daca Andrei ar mai fi cules inca 15 pere ar fi avut amandoi un numar egal.Aflati cate pere au cules fiecare.
a=Andrei
b=Bianca
a×4=b
a+15=b
Iar eu aici m-am gandit ca singurul numar care s-ar putea imparti la 4 ar fi 20,si atunci am facut verificarea,gasindul-l pe b cu numarul 20.
b=20
a×4=20
a=20÷4
a=5
Verificare:
5×4=20
5+15=20
Sper ca te-am ajutat :)
Daca dialogul ar fi fost asa:
-Am cules de 4 ori mai putine pere decat ai cules tu!Daca mai culegeam si eu 15 pere,atunci aveam amandoi acelasi numar de pere!
Atunci problema ar fi aratat in felul urmator:
Andrei si Bianca au fost impreuna la cules de pere.Andrei a cules de 4 ori mai putine pere ca Bianca,iar daca Andrei ar mai fi cules inca 15 pere ar fi avut amandoi un numar egal.Aflati cate pere au cules fiecare.
a=Andrei
b=Bianca
a×4=b
a+15=b
Iar eu aici m-am gandit ca singurul numar care s-ar putea imparti la 4 ar fi 20,si atunci am facut verificarea,gasindul-l pe b cu numarul 20.
b=20
a×4=20
a=20÷4
a=5
Verificare:
5×4=20
5+15=20
Sper ca te-am ajutat :)