2x+2y=4
2(x+y)=4
x+y=2
(4x+4y) se poate scrie ca 4(x+y) -----adica 4*2=8
(6x+6y)^2 se poate scrie[6(x+y)]^2 ----adica (6*2)^2=12^2=12*12=144
(x+y)^3 ramane asa. ----adica 2^3 =2*2*2=8
acum le punem cap la cap
8+144-8=144
===========================================
(2x^3)^4 : (4x^4)^2 =?
2x^3 se scrie de fapt ca (2)*(x^3) - parantezele nu au nici un rost, am scris asa ca sa evidentiez cum se scrie
4x^4 se scrie (4)*(x^4) si 4 e de fapt 2^2. Cea de-a doua paranteza se scrie (2^2)*(x^4)
Cand avem o putere in afara parantezei ea se inmulteste cu cea din interior.
(2x^3)^4 : (4x^4)^2 =?
((2)*(x^3) )^4:((2^2)*(x^4))^2=
=(2^4*x^12):(2^4*x^8) 2^4 se simplifica cu 2^4,
=x^12:x^8
=X^(12-8)
=x^4
unde nu intelegi zi