👤
Ana3101
a fost răspuns

VĂ ROG AJUTAȚIMĂ ESTE FOARTE URGENT !!!!!!

- Corbule , corbule , mie să îmi aduci un cioc de apă dulce , căci ți - oi da trei leșuri de zmeu și trei de cal .
Auzind corbul aceste cuvinte , aduse lui Greuceanu un cioc de apă dulce și îi anstâmpără setea . [...] Atunci Greuceanu mai prinse suflet , și , împuternicindu - se , unde nu ridică , nene , o dată pe zmeu , și trântidu - mi - l îl băgă în pământ până în gât și - i puse piciorul pe cap . [...] Apoi îi zise :
- Spune - mi , zmeule spurcat , unde ai ascuns tu soarele și luna , căci azi nu mai ai scăpare din mâna mea .
( Petre Ispirescu , Greuceanu )

1. Transcrie două substantive diferite în cazul vocativ .
2. Formulează o opservație asupra punctuației substantivelor în cazul vocativ .
3. Transcrie un substantiv propiu în cazul dativ .
4. Selectează trei substantive neprecedate de prepoziție .
5. Selectează două substantive neprecedate de prepoziție , care să fie în cazul acuzativ .
6. Transcrie o prepoziție în care substantivul Greuceanu are funcție sintatică de subiect .
7 . Precisează funcția sintatică a substantivelor subliniate din propoziția : ,, - Spune - mi , zmeule spurcat , unde ai ascuns tu soarele și luna . "
8. Alcătuiește o propoziție în care substantivul luna să aibă funcția sintatică de atribut .

Răspuns :

1. ,,corbule", ,, zmeule spurcat" 2. Substantivele in cazul vocativ sunt evidentiate si in aceladi timp separate de virgula de restul propozitiei 3. ,,lui Greuceanu" 4.,,in pamant", ,,la gat" , ,,pe cap" 5. ,,un cioc", ,,lesuri", ,,cuvinte" 6.,,Atunci Greuceanu mai prinse suflet" 7.banuiesc ca subst subliniate sunt,, soarele si luna" si au functia de c.d 8. Lumina lunii i-a aratat calea .