👤
a fost răspuns

La romana: ex.1)Demonstrați ca următoarele poezii aparțin genului liric : 1.Leoaica tânără, iubirea; de Nichita Stanescu 2.Martisorul; de Ion Pilat 3.Tacerea ta; de Octavian Goga. Și ex. 2)Demonstrați ca poezia " Sfârșit de toamna " de Mihail Sadoveanu este un paste

Răspuns :

Genul liric este opera in care autorul isi exprima in mod direct gandurile ideile si sentimentele cu ajutorul eului liric.
 In "Leoaica tanara,iubirea" de Nichita stanescu sunt exprimate sentimente de tristete cu ajutorul eului liric (prezent prin marci lexico-gramaticale ca pronume si verbe la persoana I "mi-ai sarit" "ma pandise" "meu" .  Modul principal de expunere este monologul liric, dar apare si descrierea "curcubeu taiat" "leoaica tanara" limbajul este sugestiv si expresiv , folosindu-se imagini artistice "m-a muscat leoaica,azi,de fata" imagine olfactiva "si auzul o-ntalni/ tocmai langa ciocarlii" imagine auditiva. cat si figuri de stil "curcubeu taiat in doua" epitet " se facu un cerc, de-a-dura/ cand mai larg, cand mai aproape/ ca o strangere de ape" personificare .Textul este struncturat in strofe si versuri vallorificandu-se astfel ,uzicalitatea limbajului realizata prin elemente de prozodie (rima, ritm masura) si prin figuri de stil.
Cam acelasi lucru si la celelalte poezii.Citatele din texte sunt baza, insa trasaturile sunt aceleasi.
Ex 2.
Pastelul este o specie a gwnului liric, in care poetul isi exprima direct sentimentele printr-un tablou in care se zugraveste un anotimp sau un colt de natura.
In poezia "Sfarsit de toamna" este descris un sfarsit un sfarsit al anotimpului toamna.Iti dau trasaturile pentru ca nu am gasit poezia (mihail sadoveanu nu a scris poezii)
-sunt prezentate trasaturi caracteristice ale unui anotimp "toamna"
-sunt exprimate prin tabloul creat sentimentele poetului
-se folosesc figuri de stil (epitet, metafore, personificari, metafore, enumeratia etc.)
- modul de expunere dominant e desscrierea
1)prezenta eului liric 2)prezenta elementelor de versificatie 3)utilizarea exprimarii la persoana 1