👤

A nins toata ziua . Sufletul meu ar fi dorit,poate,sa se simta trist, dar nu i-am ingaduit eu. de aceea am fost astazi fericit, pentru ca asa am voit eu.
Am citit pana noaptea tarziu. Apoi m-am intrebat asupra mea. Atrecut toamna, si multe lucruri dintre cele care imi fagaduisem sa implinesc nu le-am implinit. In caietul acesta am scris tot mai rar si mai putin serios. Nu m-am analizat. N-am invatat psihologie ca sa pot sa ma cunosc. Au inceput sa ma strabata alte ganduri.Au inceput sa-mi placa alte lucruri. De chimie , imi amintesc prea rar . As vrea acum sa stiuce este sufletul, dar cred ca lucrul acesta e foarte greu de aflat. Am citit multe carti, dar n-am castigatnimic. Dimpotriva . Vreau sa citesc acum si pe Bergson.(M. Eliade, Romanul adolescentului miop) 1.Transcrieti,din text,un pronume reflexiv în cazul Dativ. 2.Selectati,din textul dat ,trei pronume cu forma neaccentuata. 3.Explicați rolul cratime în propozitia:Nu m-am analizat. 4.Precizați valoarea morfologica în cazul cuvintelor din paranteza din enunțul urmator:A trecut toamna,și (multe) lucruri dintre (cele) (care imi) făgăduiește sa împlinesc ne (le)-am împlinit. 5.Alcatuiti un enunț în care pronumele relativ din propozitia ce e sufletul sa devină pronume interogativ. 6.Precizați mijlocul de îmbogățire prin care s-au format adjectivele pronominale:alte (lucruri), (caietul) acesta.Formați enunturi în care acestea sa aibă alte valori morfologice pe care le veți preciza.

Răspuns :

,, A nins toata ziua . Sufletul meu ar fi dorit,poate,sa se simta trist, dar nu i-am ingaduit eu. de aceea am fost astazi fericit, pentru ca asa am voit eu.Am citit pana noaptea tarziu. Apoi m-am intrebat asupra mea. A trecut toamna, si multe lucruri dintre cele care imi fagaduisem sa implinesc nu le-am implinit. In caietul acesta am scris tot mai rar si mai putin serios. Nu m-am analizat. N-am invatat psihologie ca sa pot sa ma cunosc. Au inceput sa ma strabata alte ganduri.Au inceput sa-mi placa alte lucruri. De chimie , imi amintesc prea rar . As vrea acum sa stiu ce este sufletul, dar cred ca lucrul acesta e foarte greu de aflat. Am citit multe carti, dar n-am castigat nimic. Dimpotriva . Vreau sa citesc acum si pe Bergson.(M. Eliade, Romanul adolescentului miop)

1.Transcrieti,din text,un pronume reflexiv în cazul Dativ.
?

2.Selectati,din textul dat ,trei pronume cu forma neaccentuata.
i-( am îngăduit), m-( am întrebat), le-(am împlinit).

3.Explicați rolul cratime în propozitia:Nu m-am analizat.
timp prezent; mă analizez
timp perfect compus: m-am analizat= cratima elidează sunetul ,,ă" şi asigură cporectitudinea scrierii deoarece într-o silabă sunt rostite doup părţi de vorbire diferite; ,, m= pronume pers, formă neacc.+ am= verb aux. ce ajută la formarea timpului perfect compus)"

4.Precizați valoarea morfologica în cazul cuvintelor din paranteza din enunțul urmator:A trecut toamna,și (multe) lucruri dintre (cele) (care imi) făgăduiește sa împlinesc ne (le)-am împlinit.
adjectiv pronominal nehotărât         pronume demonstrativ formă populară  
pronume relativ    pronume personal formă neacc.  
pronume personal formă neacc

5.Alcatuiti un enunț în care pronumele relativ din propozitia ce e sufletul sa devină pronume interogativ.
Ce ştii?

6.Precizați mijlocul de îmbogățire prin care s-au format adjectivele pronominale:alte (lucruri), (caietul) acesta.Formați enunturi în care acestea sa aibă alte valori morfologice pe care le veți preciza.
?
Altele dansează.     pronume nehotărât.        
 Acestea
zâmbesc.  pronume demonstrativ de apropiere