Răspuns :
,, A nins toata ziua . Sufletul meu ar fi dorit,poate,sa se simta trist, dar nu i-am ingaduit eu. de aceea am fost astazi fericit, pentru ca asa am voit eu.Am citit pana noaptea tarziu. Apoi m-am intrebat asupra mea. A trecut toamna, si multe lucruri dintre cele care imi fagaduisem sa implinesc nu le-am implinit. In caietul acesta am scris tot mai rar si mai putin serios. Nu m-am analizat. N-am invatat psihologie ca sa pot sa ma cunosc. Au inceput sa ma strabata alte ganduri.Au inceput sa-mi placa alte lucruri. De chimie , imi amintesc prea rar . As vrea acum sa stiu ce este sufletul, dar cred ca lucrul acesta e foarte greu de aflat. Am citit multe carti, dar n-am castigat nimic. Dimpotriva . Vreau sa citesc acum si pe Bergson.(M. Eliade, Romanul adolescentului miop)
1.Transcrieti,din text,un pronume reflexiv în cazul Dativ.
?
2.Selectati,din textul dat ,trei pronume cu forma neaccentuata.
i-( am îngăduit), m-( am întrebat), le-(am împlinit).
3.Explicați rolul cratime în propozitia:Nu m-am analizat.
timp prezent; mă analizez
timp perfect compus: m-am analizat= cratima elidează sunetul ,,ă" şi asigură cporectitudinea scrierii deoarece într-o silabă sunt rostite doup părţi de vorbire diferite; ,, m= pronume pers, formă neacc.+ am= verb aux. ce ajută la formarea timpului perfect compus)"
4.Precizați valoarea morfologica în cazul cuvintelor din paranteza din enunțul urmator:A trecut toamna,și (multe) lucruri dintre (cele) (care imi) făgăduiește sa împlinesc ne (le)-am împlinit.
adjectiv pronominal nehotărât pronume demonstrativ formă populară
pronume relativ pronume personal formă neacc. pronume personal formă neacc
5.Alcatuiti un enunț în care pronumele relativ din propozitia ce e sufletul sa devină pronume interogativ.
Ce ştii?
6.Precizați mijlocul de îmbogățire prin care s-au format adjectivele pronominale:alte (lucruri), (caietul) acesta.Formați enunturi în care acestea sa aibă alte valori morfologice pe care le veți preciza.
?
Altele dansează. pronume nehotărât.
Acestea zâmbesc. pronume demonstrativ de apropiere
1.Transcrieti,din text,un pronume reflexiv în cazul Dativ.
?
2.Selectati,din textul dat ,trei pronume cu forma neaccentuata.
i-( am îngăduit), m-( am întrebat), le-(am împlinit).
3.Explicați rolul cratime în propozitia:Nu m-am analizat.
timp prezent; mă analizez
timp perfect compus: m-am analizat= cratima elidează sunetul ,,ă" şi asigură cporectitudinea scrierii deoarece într-o silabă sunt rostite doup părţi de vorbire diferite; ,, m= pronume pers, formă neacc.+ am= verb aux. ce ajută la formarea timpului perfect compus)"
4.Precizați valoarea morfologica în cazul cuvintelor din paranteza din enunțul urmator:A trecut toamna,și (multe) lucruri dintre (cele) (care imi) făgăduiește sa împlinesc ne (le)-am împlinit.
adjectiv pronominal nehotărât pronume demonstrativ formă populară
pronume relativ pronume personal formă neacc. pronume personal formă neacc
5.Alcatuiti un enunț în care pronumele relativ din propozitia ce e sufletul sa devină pronume interogativ.
Ce ştii?
6.Precizați mijlocul de îmbogățire prin care s-au format adjectivele pronominale:alte (lucruri), (caietul) acesta.Formați enunturi în care acestea sa aibă alte valori morfologice pe care le veți preciza.
?
Altele dansează. pronume nehotărât.
Acestea zâmbesc. pronume demonstrativ de apropiere