👤

analizați substantivele din următoarele enunțuri : Maria este eleva. Ea merge la clubul scolii. Covorul pentru bunici e curat. I am făcut mamei un cadou. Eu am mulțumit părinților. Petalele albe ale florii s-au ofilit.

Răspuns :

Maria-substantiv propriu,gen feminin,nr sg,caz nominativ,functia sintactică de subiect
eleva-substantiv comun,gen feminin,nr sg,caz nominativ,functia sintactică de nume predicativ
la clubul-substantiv comun,gen neutru,nr sg,caz acuzativ,functia sintactică de complement circumstantial de loc,articulat cu articolul hotărât " l" ,precedat de prepozitia " la"
scolii-substantiv comun,gen feminin,nr sg,caz genitiv,functia sintactică de atribut substantival genitival
covorul-substantiv comun,gen neutru,nr sg,caz nominativ,articulat cu articolul hotărât" l" ,functia sintactică de subiect
pentru bunici-substantiv comun,gen masculin,nr plural,caz acuzativ,functia sintactică de atribut substantival prepozitional
mamei-substantiv comun,gen feminin,nr sg,caz dativ,functia sintactică de complement indirect
un cadou-substantiv comun,gen neutru,nr sg,caz acuzativ,functia sintactică de complement direct,articulat cu articolul nehotărat" un"
părintilor-substantiv comun,gen masculin,nr plural,caz dativ,functia sintactică de complement indirect,articulat cu articolul hotărât" lor"
petalele-substantiv comun,gen feminin,nr plural,caz nominativ,functia sintactică de subiect,articulat cu articolul hotărât" le"
ale florii-substantiv comun,gen feminin,nr sg,caz genitiv,functia sintactică de atribut substantival genitival