👤
a fost răspuns

Fie un triunghi ΔABC astfel incat ∡B ≡∡C. Demonstrati ca d(B, AC)=d(C, AB).

Răspuns :

Unghiul b = unghiul c , rezulta triunghi isoscel , ab= ac ; aria triunghiului abc = ab x d ( c, ab) /2 = acx d ( b, ac) /2 , cum ab= ac rezulta ca d ( c, ab) = d( b, ac)
Desenam triunghiul ABC, care evident este isoscel, [AB]≡ [AC].

Ducem BD⊥AC, D∈AC si  obtinem  BD = d(B, AC).

Ducem CE⊥AB, E∈AB si  obtinem  CE = d(C, AB).

Trebuie sa aratam ca BD = CE, adica [BD] ≡ [CE].

Incadram segmentele de mai sus in triunghiurile dreptunghice DBC, respectiv EBC.

Cele  doua triunghiuri au ipotenuza BC comuna si ∡B ≡∡C.

Conform cazului ipotenuza- unghi, rezulta ca ΔDBC ≡ Δ EBC ⇒

⇒ [BD] ≡ [CE] ⇒ BD = CE ⇒ d(B, AC)=d(C, AB).