Răspuns :
Ca sa nu depinda de x, rezultatul va trebui sa fie un numar. Pai ia sa vedem :
[tex] (3x-7)^{2}+(3x+7)^{2}-2(3x-7)(3x+7)= [/tex]
[tex]9x^{2}-42x+49+9x^{2}+42x+49-2(9x^{2}-49)=[/tex]
[tex] 18x^{2}+98-18x^{2}+98=2*98=196[/tex]
Formulele folosite sunt
[tex] (a+b)^{2}= a^{2}+2ab+ b^{2} [/tex]
[tex](a-b)^{2}= a^{2}-2ab+ b^{2} [/tex]
[tex] a^{2}- b^{2} =(a+b)(a-b)[/tex]
[tex] (3x-7)^{2}+(3x+7)^{2}-2(3x-7)(3x+7)= [/tex]
[tex]9x^{2}-42x+49+9x^{2}+42x+49-2(9x^{2}-49)=[/tex]
[tex] 18x^{2}+98-18x^{2}+98=2*98=196[/tex]
Formulele folosite sunt
[tex] (a+b)^{2}= a^{2}+2ab+ b^{2} [/tex]
[tex](a-b)^{2}= a^{2}-2ab+ b^{2} [/tex]
[tex] a^{2}- b^{2} =(a+b)(a-b)[/tex]
9x² - 42x + 49 + 9x² + 42x +49 -2 (9x² + 49) = 9x² - 42x + 49 +9x² +42x + 49-18x² -98 =49 + 49-98 = 98-98 = 0 (toata expresia se reduce ) si nu depinde de x.