Răspuns :
Fractiile se vor aduce la acelasi numitor, prin amplificarea intregii fractii cu numarul lipsa, apoi numitorul se elimina.
a). x + 3/5 = 11/5; x = 11/5 - 3/5 = 8/5.
b). 12/17 - x = 15/34; (numitorul comun este 34:) 24-34x=15; 34x=9; x=9/34.
c). x - 8/3 = 1/24; (numitorul comun este 24:) 24x - 8*8 = 1; 24x - 64 = 1; 24x = 1+64 = 65; x = 65/24.
d). 85/21 - x = 3; (numitorul comun este 21:) 85 - 21x = 63; x = (85-63)/21 = 22/21.
e). 6/35 + x = 2/7; (numitorul comun este 35:) 6 + 35x = 10; 35x=4; x=4/35.
f). 4 2/3 + x = 7; 14/3 + x = 7; (n.c.=3:) 14 + 3x = 21; 3x=7; x=7/3.
g). 3 x/3 - 7/3 = 1 1/3; (9+x)/3 - 7/3 = 4/3; 9+x-7=4; x = 4-2 = 2.
h). 2x + 12 0/7 = 26 (12 0/7 inseamna 12:) 2x + 12 = 26; 2x = 26-12 = 14; x = 14/2 = 7.
i). 324 1/7 - 4 x/14 = 156; 2269/7 - (56+x)/14 = 156 (n.c.=14:) 2269*2 - 56 - x = 14*156; 4538 - 56 - x = 2184; x = 4482-2184 = 2298 (e singurul subpunct la care nu mi-a iesit solutia; posibil sa fie o eroare in textul original).
a). x + 3/5 = 11/5; x = 11/5 - 3/5 = 8/5.
b). 12/17 - x = 15/34; (numitorul comun este 34:) 24-34x=15; 34x=9; x=9/34.
c). x - 8/3 = 1/24; (numitorul comun este 24:) 24x - 8*8 = 1; 24x - 64 = 1; 24x = 1+64 = 65; x = 65/24.
d). 85/21 - x = 3; (numitorul comun este 21:) 85 - 21x = 63; x = (85-63)/21 = 22/21.
e). 6/35 + x = 2/7; (numitorul comun este 35:) 6 + 35x = 10; 35x=4; x=4/35.
f). 4 2/3 + x = 7; 14/3 + x = 7; (n.c.=3:) 14 + 3x = 21; 3x=7; x=7/3.
g). 3 x/3 - 7/3 = 1 1/3; (9+x)/3 - 7/3 = 4/3; 9+x-7=4; x = 4-2 = 2.
h). 2x + 12 0/7 = 26 (12 0/7 inseamna 12:) 2x + 12 = 26; 2x = 26-12 = 14; x = 14/2 = 7.
i). 324 1/7 - 4 x/14 = 156; 2269/7 - (56+x)/14 = 156 (n.c.=14:) 2269*2 - 56 - x = 14*156; 4538 - 56 - x = 2184; x = 4482-2184 = 2298 (e singurul subpunct la care nu mi-a iesit solutia; posibil sa fie o eroare in textul original).